19:15 ч.

06.03.18

2 мин.

0

0

0

Колекционер показва магически бижута в НИМ

от редактор |

Колекционер показва магически бижута в НИМ

Златно съкровище от над 500 бижута показва в НИМ един от най-големите колекционери у нас Антонио Василев. Изложбата „Златарството по българските земи XVI-XX в." представя уникални предмети, събирани повече от 20 години. В колекцията има пръстени, обеци, накити за глава, кръстове, амулети, някои от които са на повече от 400 години.


Василев е собственик на галерия "Българи" и учредител Съюза на колекционерите в България.


Изящните артефакти показват високите художествени постижения на българските майстори златари при обработката на благородни метали, съобщиха от НИМ по повод откриването на изложбата.


В изключително богатата експозиция могат да се видят пафти с умело гравирани християнски изображения върху седеф с невероятно майсторски изпълнена филигранна техника и клетъчен емайл, както и кована украса.
Сред накитите за глава се открояват изключително редките надушни украшения с формата на нокът, носени като амулет, който предпазва от лош поглед и урочасване. Акцент са обеците арпалии. Името им идва от турската дума „арпа" – ечемик, заради зърната, наредени около филигранно изработения кръг в средата.


Фурор предизвиква уникален пръстен с формата на нокът - рядък, декоративно изработен вариант на средновековните пръстени, предпазващи лявата ръка от излитащата стрела на лъка.


До 1 юни посетителите на изложбата ще могат да видят още магични предмети, предпазващи хората от зловредни сили. Сред тях са нагръдните кутийки с изображения на светци и рядко срещаният и характерен за района на Котленско накит куна.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент