Иван Добчев нищи социализма в „Сфумато”

Иван Добчев нищи социализма в „Сфумато” | StandartNews.com

Какво остана след падането на социализма? Какви са съвременните хора? Тези и други въпроси поставя новият спектакъл на режисьора Иван Добчев в „Сфумато" - „Светлото бъдеще на битака". Текстът е по романа „Време секънд хенд: Краят на съветския човек" на белоруската писателка и разследващ журналист Светлана Алексиевич, носител на Нобелова награда за документалната си проза. Премиерата е днес, 24 април от 19 часа.

В спектакъла участва една от най-достолепните дами в българския театър Гергана Кофарджиева, също и младите звезди Дария Симеонова и Неда Спасова, и още - Виттория Николова, Василена Винченцо, Катерина Керемедчиева, Кристина Кулиш, Сребрина Георгиева, Свежен Младенов, Йордан Ръсин, Иван Николов, Димитър Крумов, Стилиян Желязков, Йордан Биков.

Постановката е представя истински истории, емоционални изповеди за един отминал вече живот, изгубен, но оставил траен белег и страх в съзнанието ни. В центъра на спектакъла е темата за човека, живял по времето на социализма и падането на СССР. Човекът, посрещнал свободата, без да знае как да я използва.

Няма главни роли, а всеки е трагически персонаж. В театралното пространство остава да витае носталгията, но и споменът за жестокостта и затворът на човешката душа в границите на социализма. „Трагически персонаж или съветщина (съветски боклук) е създаденият в лабораториите на марксизма-ленинизма Homo sovieticus – това е въпросът, на който се опитваме да отговорим. Това е тест за българската ни душа и за нейната способност да съ-участва, да съ-страдава другия, различния, който страшно много прилича на бащите и майките ни, на нашите баби, лели, вуйчованьовци. Припознаваме го в себе си", обяснява режисьорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай