IN MEMORIAM. Великият Живанши си отиде на 91

IN MEMORIAM. Великият Живанши си отиде на 91 | StandartNews.com

Великият Юбер дьо Живанши е издъхнал на 91, съобщиха френските медии. Партньорът му, бившият дизайнер на висша мода Филип Вене, е уточнил, че това се е случило в събота. Геният на стила се е оттеглил като любимците на Бога -в съня си. Естетът, който превърна в модни икони някои от най-известните жени на миналия и този век, е истински и абсолютен аристократ.
През 50-те и 60-те облича Одри Хепбърн, Джаки Кенеди, Елизабет Втора и дамите от висшето общество не само от двете страни на океана, но и в Азия. Неговият идол и наставник в модата е
Кристобал Баленсиага. "За мен съществуват Баленсиага и Господ", казва французинът за испанеца. В средата на 50-те години двамата въвеждат нов силует, наречен "sack" - свободна форма, която не подчертава талията. Юбер дьо Живанши насърчава жените да показват повече от краката си през деня, като прави по-дръзки цепките на полите и роклите. След успешната си над 30-годишна кариера като творчески директор и собственик на модна къща „Givenchy", Юбер продава бизнеса си през 1988-а. Официалното му оттегляне от фешън сцената е през 1995-а. Бионсе, Ким Кардашиян, Кейт Бланшет и още десетки жени от шоу бизнеса носят тоалетите с марката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай