Фестивал за експериментално изкуство 180° стартира с архитектурна инсталация

Фестивал за експериментално изкуство 180° стартира с архитектурна инсталация | StandartNews.com

За пета поредна година фестивалът за експериментално изкуство 180° събира в София музиканти, танцьори и визуални артисти от четири континента и обещава да разнообрази летния културен живот на столицата. 180° смесва жанрове, подходи и импровизация, за да предложи артистичен микс от танц, музика, светлина и пространствена намеса.

Темата на тазгодишното издание на фестивала е Елементи. Между 21 и 27 юли пространствата на Фабрика 126 ще се трансформират в сцена без правила, строг сценарий и ограничения. В рамките на седмица артистите ще взаимодействат, експериментират и ще покажат пред българска публика резултата от съвместната си работа.

Фестивалът започва на 21 юли с мащабна арт-инсталация на немския архитектурен колектив Popticum. Те ще изградят две огромни скулптури-балони, в които гостите ще могат да влизат, а хореографката Кристина Файт ще използва като среда за танц, но и като интерактивен инструмент за музициране.

Резидентният композитор на фестивала – младият швейцарец Мауро Хертиг, ще работи с музикантите от академията на прочутия Ensemble Modern върху собствен проект, който ще дебютира на българска сцена.
За втори път на 180° гостува и Паул Фрик от Brandt Brauer Frick, който ще представи своя нов албум и ще си партнира в общ пърформанс с испанската танцьорка Бланка Нагерол Рамирез от театър „Пина Бауш".

Както всяка година фестивалът отново провокира любители и професионалисти визуалисти с конкурс за късометражен ням филм. Наградените филми ще бъдат озвучени с импровизация на живо от музикантите на ансамбъла на 180° и ще бъдат прожектирани пред публика в една от фестивалните вечери.

Съпътстващата програма на 180° предлага още творчески работилници за съвременен танц и музика. Графичната идентичност на фестивала тази година е създадена от младата дизайнерка Емилияна Кънчева.

Програмата за събота (21 юли):

180° Opening

19:30 Фабрика 126

Немският архитектурен колектив Popticum ще изгради специално за откриването на 180° две от своите характерни пространствени инсталации - големи балони, които артистите на фестивала ще използват като среда за музика и танц, но и като интерактивен инструмент за музициране.
Popticum се срещат през 2014 г. в университета по изкуства в Берлин. Те изследват света на надуваемите структури и експериментират с различни материали, форми и ситуации, за да провокират възприятията ни и начина, по който преживяваме пространството. Popticum е естетическа интервенция, сюрреалистичен обект, игрална площадка, но също и място за музикални представления, визуални инсталации, колективни срещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай