Фандъкова спасява на пожар Ларгото

Фандъкова спасява на пожар Ларгото | StandartNews.com

Културният министър ще търси персонална отговорност за "блатото"

Има надежда да бъдат спасени находките от антична Сердика, които заради проливните дъждове са затънали в "блатото" на Ларгото. Столичната община е готова да направи аварийна консервация на артефактите, ако Министерството на културата разреши, обяви вчера кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНР. Преди няколко дни тя апелира в отворено писмо до служебния министър на културата Мартин Иванов за спешни мерки за аварийна консервация. В неделя министърът обяви, че специална комисия от инженери, архитекти и археолози ще мисли как да се съхранят античните находки. Вчера Иванов обясни, че ще търси персонална отговорност за "блатото" на пъпа на столицата. Той заяви още, че се търсят вътрешни резерви и ще се водят разговори с финансовото министерство. Ще бъде подадено и искане към Комисията за бедствия и аварии. "Очаквам от експертите, които днес (б.р. вчера) съм назначил, до края на седмицата да ми препоръчат необходимите мерки. Но не само да изпомпим водата, а и как това да не се случи за пореден следващ път. На второ място, какво да се направи, така че тези зидове да могат да изчакат окончателното решение на обжалваната процедура", посочи още министърът на културата пред БНР.

Той обясни, че ведомството няколко пъти е провеждало конкурси за реализация на проекта за античния комплекс "Сердика", но те са се проваляли. В момента и последната обществена поръчка се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията. Крайният срок за завършването на обекта е през 2015 г.

На свой ред столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че сегашният културен министър няма вина за състоянието на обекта, но от него се очакват спешни и адекватни действия. "Ако Министерството на културата не може да осигури нужните средства за аварийни действия и няма капацитет да ги изпълни, нека да предостави правото на нас. Ние ще направим с наши средства аварийната консервация на обекта, ако получим разрешение за това. Хората не се интересуват кой е собственик на обекта и са прави. Те гледат как нещо се съсипва в центъра на София и сеобръщат към мен. Аз съм готова да се погрижа, ако собственикът ни даде това право", заяви Фандъкова пред БТА. Според нея няма време за комисии, защото експертите отлично знаят какво трябва да се направи. "Не е уместно да се търсят пари от фонда за бедствия в тази тежка ситуация за много населени места в страната. Причината за състоянието на Ларгото не е природно бедствие, а преди всичко бездействие и мудност на собственика - Министерство на културата", заяви още кметицата.

"За две години държавата не успя да проведе процедури и да завърши проекта за консервация на Ларгото. Ако ни бяха предоставили обекта, досега вероятно щеше да бъде завършен. Показали сме, че реализираме много по-мащабни и сложни проекти като метрото и кръстовищата на две нива", посочи още Фандъкова пред БНР. "Категорично не приемам обясненията на Министерство на културата, че процедурата се бави - всеки конкурс може да се обжалва, дори да се отмени от съда, но когато това се случва три пъти, оправдания с процедурата са неуместни. Сега страната ни е пред риска да загуби и безвъзмездното европейско финансиране за цялостната консервация от 16 млн. лева", предупреди Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай