Джордж Гарзон: Имате гениални музиканти

Джордж Гарзон: Имате гениални музиканти | StandartNews.com

Стара Загора. „Не е лесно да го кажа, може би е за пръв път, но според мен вие наистина имате толкова много гениални музиканти". Това заяви на сбогуване джаз-иконата Джордж Гарзон, който бе голямата звезда на старозагорския джаз-форум.

Третото издание на фестивала завърши в събота вечер. Виртуозният майстор на саксофона е музикален педагог в прочутия „Бъркли колидж" в Ню Йорк. Сред неговите ученици са и немалко наши музиканти като Петър Славов, Росен Захариев – Ро Ко, Георги Дончев, Пламен Карадонев, които диктуват модата не само в българския джаз. В последния си диск Гарзон е включил и две парчета на старозагорския пианист и композитор Пламен Карадонев. Така че оценката на Маестрото за нашите джазмени, които познава отблизо, не е домакински комплимент. На концерта с Биг-Бенда вирутозният саксофонист бе на сцената заедно с част от тях - Ро Ко, Георги Дончев, Васил Спасов, и изпълни с вдъховение техни парчета. Кулминацията, разбира се беше онзи луд-луд джемсешън във фестивалния ресторант „При кмета" в Стара Загора. Джордж Гарзон, французинът Лионел Мартен и българските им приятели, буквално подлудиха публиката с невероятните си импровизации, които сякаш извираха от душата на музикантите.

Фестивалното комбо „Лайвп Зара джазтет", рециталът на един от доаените на българския джаз – Любо Денев, и „бижуто с пагони", както заралии наричат своя военен Биг-Бенд, бяха украшението в последната вечер на джаз-форум. Под аплодисментите на публиката артистичният директор на феста Венци Благоев показа своя 20-дневен син Стефан, с пожелание и предчувствие за дълголетие на този летен празник на джаза.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай