Джаз икона ще води безплатен майсторски клас

Джаз икона ще води безплатен майсторски клас | StandartNews.com

Стара Загора. Световноизвестният саксофонист Джордж Гарзон ще бъде голямата звезда на тазгодишния фестивал „Джаз форум Стара Загора", съобщиха организаторите. Третото издание на традицоннния вече празник на джаза ще се проведе от 12-и до 14-и юни в Града на липите.

Гуруто на съвременната импровизация, както го наричат най-авторитетните световни джазови издания, ще изнесе безплатен майсторски клас във втория ден на феста - 13 юни. Същата вечер феновете на джаза ще чуят и на живо виртуозния саксофонист. Джордж Гарзон ще свири в два от концертите. Той ще изпълни творби на български джазови композитори като гост-солист в проектите на Петър Славов – син, и Биг бенда на Българското национално радио.

На голямата джазова сцена Гарзон става популярен през 1972 г. с триото „The Fringe". Заедно с басиста Джон Локууд и барабаниста Боб Галоти записват няколко знакови албума и гастролират по целия свят. В своята богата музикална кариера Джордж Гарзон работи с множество звезди от първа величина като Майкъл Брекър, Еди Гомес, Денис Ървин и др. Като част от нонета на Джо Ловано става носител на „Грами". Освен брилянтен инструменталист, Джордж Гарзон е и оригинален композитор, който според музикалната критика съчетава неподражемо на пръв поглед абсолютно несъвестими мелодични линии - нежността и лиризма внезапно избухват в агресия.

Джорд Гарзно има славата и на нестандарнтен педагог. Лекциите и демонстрациите му как два часа може да се импровизира само върху 5 тона му спечелват прозвището „Гуру на импровизацията". През последните 25 години Гарзон е преподавател в колежа „Бъркли", в Ню-Йоркския университет и в още няколко престижни учебни заведения.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай