Два хора огласиха Малката Базилика в Пловдив

Фото "Марица"

Два хора огласиха Малката Базилика в Пловдив | StandartNews.com

Любителите на хоровото изкуство имаха възможността да се насладят вчера на изпълненията на две формации - дамски хор „Алабреа" – София и мъжки хор „Стефка Благоева" – Пловдив. Събитието бе организирано в Малката Базилика от Дирекция „Култура и културно наследство" на Община Пловдив.

„Съвместният концерт на дамски хор „Алабреа" – София и мъжки хор „Стефка Благоева" – Пловдив цели да се популяризира българското хорово изкуство, чрез представяне в подходяща среда на църковна музика и обработен български фолклор. Вярваме, че това ще обогати културния живот на бъдещата Европейска столица на културата", каза Юлия Петрова, корепетитор на мъжки хор „Стефка Благоева" – Пловдив.

„Идеята се породи заради желанието на хоровете в България да се познават, да общуват повече и да експериментират в творческите си изяви", обясни Атанаска Попова, диригент на дамски хор „Алабреа".
Мъжки хор „Стефка Благоева" е основан на 22.09.2008 г. от възпитаници на Хора на пловдивските момчета и младежи.

Женски хор "Алабреа" е основан през 2013 г. Мисията на създателите му е да направят модерен български хор, който да е част от световното съвременно изкуство, като същевременно носи и представя ценностите и традициите на българското хорово пеене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай