Добрич се включва в Нощ на литературата

Добрич се включва в Нощ на литературата | StandartNews.com

В три читателски гнезда се четат произведения на Тери Пратчет, Умберто Еко и други автори

Добрич е един от единадесетте града в страната, които тази година ще бъдат част от 10-ото международно събитие Нощ на литературата 2016, съобщават от добричкото кметство. Инициативата в България се провежда за пета година и специални читателски гнезда ще има отворени в сряда от 18 часа освен в Добрич, още във Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора, Шумен и София. Събитието е инициирано от Чешкия център в столицата и негови организатори са културните институти и посолства на страните членки на ЕС, обединени в организацията EUNIC България – Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте институт Датско посолство, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Ирландско посолство, Италиански културен институт, Полски институт, Румънско посолство, Унгарски културен институт, Чешки център, но също Културно-информационен център на Република Македония, Представителството на ЕК в България и фондация „Детски книги".

Основната цел на инициативата е популяризирането на съвременна европейска преводна литература. Форматът е специфичен и към него се придържат всички участници в проекта. Най–важните елементи са откъсът, четецът – популярна личност, и мястото за четене. На всеки половин час във всяко „читателско гнездо" се чете по един откъс, посетителите обикалят тези места и имат възможност да чуят различни произведения от европейската литература, преведени на български език.

Инициативата в Добрич е с подкрепата на общината, Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Дора Габе". Тя ще се проведе в три читателски гнезда – в РБ „Д. Габе", в дом-паметник „Й. Йовков" и в Музей в Градски парк „Св. Георги". Слушателите ще чуят откъси от „Пражкото гробище" на Умберто Еко – предложен от Италианския културен институт, „Когато изпратим деня" на Пиер Мейлак, предложен от Представителството на ЕК в България, „Дракони в Порутения замък" от Тери Пратчет, предложен от Фондация „Детски книги" и „Невидима ръка. Избрани стихове" от Адам Загаевски, предложен от Полския институт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай