Дейвид Ковърдейл: Here I go, Sofia ! Again !

Дейвид Ковърдейл: Here I go, Sofia ! Again !  | StandartNews.com

15 000 фенове на рока от поне три поколения са се събрали в "Арена Армеец" във вечерта на 24 ноември. Ясно е защо, нали? На гости пак им е дошла една от онези групи, които независимо колко пъти навестяват България, винаги ще изпълняват песните си пред пълни зали и стадиони. Тези банди не са кой знае колко на брой, но във времето са успели някак си да оставят дълбока следа в българската меломанска душа. Ако пък са и от семейството на DEEP PURPLE, това допълнително им носи сериозно предимство, когато решат да направят концерт у нас. Да не говорим, че когато на всичкото отгоре се казваш и David Coverdale, нещата на българска почва стават почти истерични. Добавим ли към всичкото това и екстрата "изпълнение на любими пърпълски песни", положението ще започне да излиза извън контрол. Именно това се случи снощи, в препълнената "красавица на София", както настоящият ни министър-председател обича да нарича най-голямата зала в България. Акустиката ѝ обаче, е друга тема на разговор. Предвождани от рок титана Coverdale, WHITESNAKE представиха най-големите си хитове, но за разлика от предишни техни гостувания тук, този път бе наблегнато доста повече на класики от времето, когато David бе вокалист на (вероятно) най-обичаната рок група за всички времена у нас. "Purple Tour" премина и през столицата ни, а най-хубавото в цялата история беше, че родната публика се наслади на шоу тип "две в едно", защото преди WHITESNAKE на сцената се качиха музиканти от висока класа, които назад в годините са били членове на световно известни рок и метъл банди.

Честта да откриват концертите от тазгодишното световно турне на WHITESNAKE се пада на THE DEAD DAISIES. Точно в 20:00 часа те се качиха на сцената в "Арена Армеец", започвайки 35-минутното си шоу със своята кавър версия на "Midnight Moses". Песента е част от втория (и последен за момента) студиен албум на супергрупата "Revolucion", от който музикантите представиха пет композиции. THE DEAD DAISIES са създадени през 2012-а, а на софийска сцена бандата се появи в следния звезден състав: китаристи са Richard Fortus, член на GUNS N' ROSES от 2001 година насам и David Lowy; Marko Mendoza, когото помним като част от WHITESNAKE по време на концерта им на стадион "Академик" през 2003-а, свирил още и за THIN LIZZY, е басист; Dizzy Reed - най-дълго задържалият се музикант в GUNS N' ROSES след Axl Rose (от 1990-а до днес) е клавирист на групата; вокалите са поверени на бившия фронтмен на MOTLEY CRUE John Corabi; а зад барабаните се изявава добре познатият ни Brian Tichy, който продължава да подобрява собствения си рекорд на българска територия – това за него беше шести концерт у нас, като всяко от предишните му гостувания е с различна група. Да си припомним: 2006-а с Billy Idol, 2007-а с FOREIGNER, 2010-а с LYNCH MOB, 2011-а с WHITESNAKE и 2014-а със STEAMROLLER. Великолепната шесторка, ако можем да наречем така тази супергрупа, поднесе на публиката солидна порция класически хард рок, гарниран с добро сценично присъствие, непрестанен контакт със зрителите от страна на John Corabi и леко пресилен звук. След видяното и чутото снощи, спокойно можем да кажем, че Mendoza и Tichy са една от доста добрите ритъм секции в жанра в момента. Fortus, Lowy и Reed пък се представиха на очакваното (за имената и кариерите си) високо ниво. Има я необходимата спойка между шестимата музиканти и това се вижда с просто око. THE DEAD DAISIES изсвириха и още два кавъра – известната на всички PURPLE маниаци "Hush" (по Joe South) и "Helter Skelter" на THE BEATLES, с която и приключи представянето им. Остава да си пожелаем в скоро време пак да видим тези симпатични музиканти, но този път, ако е възможно, на самостоятелен концерт.

18 години (и три дни, ако трябва да бъдем точни) след като WHITESNAKE свириха в България за първи път (21 ноември, 1997 г.), David Coverdale и компания отново разтърсиха столицата ни. Очаквано, концертът им, организиран от "Sofia Music Enterprises", започна с класиката на DEEP PURPLE "Burn", която преди малко повече от четири десетилетия даде началото на (меко казано) успешната кариера на именития фронтмен. През месец май тази година WHITESNAKE издадоха "The Purple Album", в който групата представя своя съвременен прочит на голяма част от творчеството на DEEP PURPLE от периода, в който техен вокалист беше Coverdale. Това бе и причината половината от изпълнените тази вечер песни да бъдат именно от превърналите се в класически рок албуми "Burn" и "Stormbringer". Въпреки това обаче сетлистът беше добре балансиран и онези фенове от публиката, които харесват в по-голяма степен композициите на WHITESNAKE, не останаха недоволни. Хиляди пяха с пълно гърло любимите "Love Ain't No Stranger", "Give Me All Your Love" и "Fool for Your Loving", а Coverdale, с познатото на всички ни сценично поведение, не спираше да флиртува с множеството пред себе си и да го приканва да пее заедно с него. Както винаги досега, цялото шоу на WHITESNAKE беше фокусирано основно върху фигурата на David и това няма как да е изненада за когото и да е било. И все пак, останалите музиканти на сцената получиха възможността да покажат на какво са способни. Завърналият се в групата през 2013-а Tommy Aldridge (безспорно силен ход на Coverdale отново да го привлече на мястото на споменатия по-горе Brian Tichy) припомни на зрителите докъде стигат уменията му с вихърно соло на барабани. Малко по-рано същото направиха и колегите му Reb Beach и Joel Hoekstra, демонстрирайки един след друг китарна виртуозност. Hoekstra, когото виждаме за пръв път като част от WHITESNAKE, не остави съмнения относно факта, че е наистина добър китарист, но... Но за това след малко.

Изненадващо или не, най-силните моменти в концерта като че ли се оказаха бавните и баладични песни, а не композициите, които са в бързо темпо и носят силен рок заряд в себе си. Става въпрос разбира се за "Ain't No Love in the Heart of the City", "Is This Love" и пърпълските "You Keep on Moving" (посветена на Jon Lord и Tommy Bolin), "Mistreated" и "Soldier of Fortune", по време на които и гласът на Coverdale като че ли се доближи (до колкото е възможно това да се случи днес) до силните години в музикалната му кариера. Между тези вечни рок шлагери чухме и импровизацията на Michael Devin, но представена не на любимата му бас китара, а на хармоника. Неостаряващата "Here I Go Again" докара почти до екстаз многохилядната публика в София, на която май никога няма да и омръзне да слуша тази песен в изпълнение на Coverdale, а точка на поредното WHITESNAKE гостуване у нас сложи "Still of the Night", която Martin Popoff съвсем правилно нарича "музикален снегорин" в наскоро излязлата и на български език биографична книга "Отплаване. Фантастичното пътешествие на Уайтснейк" (ако сте фенове на групата прочетете я, заслужава си). Като цяло можем да кажем, че се получи един чудесен концерт и истински рок празник, точно на какъвто зрителите очакваха да присъстват, но свикнали вечно да търсим недостатъци, няма как да не споменем поне три. Първият е липсата на титаничната композиция "Stormbringer", която присъстваше в сетлиста на турнето, но от десетина концерта насам Coverdale реши да не я изпълнява. Не казваме, че заместителят й "Bad Boys" е лоша песен, но е далеч от нейната класа. А и концерт от турне с име "Purple Tour" без "Stormbringer" не е в реда на нещата. Това обаче е бял кахър. За разлика от втория недостатък, който е свързан също с липса, но не на песен, а на Doug Aldrich. Coverdale май не биваше да допуска той да си тръгне от WHITESNAKE, но може би не е и могъл да направи нищо по въпроса. В крайна сметка решението си е на Doug. Споменахме преди малко, че новото попълнение Joel Hoekstra е добър китарист, но все пак не е от нивото на Aldrich, който освен че е изключителен музикант, се беше слял с групата до такава степен, че хората го възприемаха като дясната ръка на Coverdale. И като такъв, той наистина си тежеше на мястото. А третият недостатък е... Сещате се, нали? Гласът. Онзи глас, който помним от миналото, е доста по-различен от този, който чуваме днес. Годините са дали своето отражение, спор няма. Но въпреки това, David Coverdale си остава онзи певец и изявен фронтмен, който все още може да вдигне 15 000 души на крака и да ги накара да крещят с него така, че гласните им струни едва да не се скъсат: "Still of the night! Still of the night! Still of the night!!!" Присъствалите снощи в зала "Арена Армеец" знаят за какво става въпрос.

Ето и пълен сетлист от шестото гостуване на в България на David Coverdale и компания, състояло се на 24 ноември, 2015 г.:

--- Intro: My Generation (THE WHO song)
01. Burn (DEEP PURPLE cover)
02. Bаd Boys
03. Love Ain't No Stranger
04. The Gypsy (DEEP PURPLE cover)
05. Give Me All Your Love
06. You Keep on Moving (DEEP PURPLE cover)
--- Guitar Solo (Reb Beach /Joel Hoekstra)
07. Ain't No Love in the Heart of the City (Bobby "Blue" Bland cover)
08. Mistreated (DEEP PURPLE cover)
09. Harmonica Solo (Michael Devin) / You Fool No One (DEEP PURPLE cover)
--- Drum Solo (Tommy Aldridge)
10. Soldier of Fortune (DEEP PURPLE cover)
11. Is This Love
12. Fool for Your Loving
13. Here I Go Again
Бис:
14. Still of thе Night
--- Outro 1: We Wish You Well
--- Outro 2: Always Look on the Bright Side of Life (Monty Python song)

Източник: werock.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай