Деян Донков прие със сълзи първата награда "Азарян"

Деян Донков прие със сълзи първата награда "Азарян" | StandartNews.com

Сцена

 

Актьорът прие със сълзи на очи отличието, наречено на неговия учител

Деян Донков стана първият носител на наградата, учредена от Фондация „Професор Крикор Азарян", която ще се присъжда всяка година за ярко постижение в театралното изкуство. Отличието му беше връчено на сцената на Театър Азарян в НДК по време на емоционална вечер, посветена на 84 години от рождението на голeмия режисьор. Развълнуваният до сълзи Донков цитира адаптиран откъс от „Вишнева градина"- последния спектакъл, по който работят заедно с Крикор Азарян в последните му земни дни. „За мен това е голяма чест и огромна отговорност, която поемам, носейки този приз", призна Деян. Той е сред приятелите и съмишлениците на професора, а режисьорският му дебют „В очакване на Годо" в Театър Азарян е израз на дълбоката му признателност, обич и уважение към него. Спектакълът е вдъхновен от титаничното влияние, което работата и приятелството с Крикор Азарян са оказали върху душата и кариерата на Деян. Преди броени дни Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов и Мартин Цолов представиха постановката в Театъра на Армен Джигарханян в Москва, а на 31 март е ред на София.
Преди награждаването публиката аплодира бурно моноспектакъла на Театър 199 „Приятно ми е, Ива" на Ива Тодорова, която също е възпитаничка на професор Азарян. В пиесата си тя вплита и някои от безценните уроци и житейски мъдрости, завещани й от режисьора.
Във фоайето на Театър Азарян беше открита и експозиция от фестивални плакати, в която специален акцент са тези за спектакли на Крикор Азарян през годините. Професор Божидар Йонов, един от дългогодишните организатори на Международното триенале на сценичния плакат, сподели лични спомени. „С Коко се работеше изключително спокойно и леко, защото той имаше доверие на всички специалисти - както на графичния дизайнер, така и на сценагорафа и на художника по костюмите. Коко беше явление и много се радвам, че вече имаме театър, който носи неговото име", беше категоричен Божидар Йонов.
Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК каза: „Не съм имал привилегията да познавам професор Азарян, но събитието, което се случва, ни дава повод да се замислим за цялото послание, което той отправя към нас. Виждате фоайето и всички тези обувки. Замислих се за пътя, по който сме тръгнали и достатъчно здрави ли са нашите обувки, за да го извървим. Щастлив съм, че едновременно с честването на професор Азарян имаме и тази изложба. Преди да влезем в театъра, сценичният плакат е първото послание, първото внушение за изживяването, което ни предстои. Този театър има прекрасна атмосфера! Бих искал да благодаря и на предишните ръководства на НДК, които са имали смелостта и идеята да го развият. Нашите амбиции също са сериозни. Продължаваме в същия дух – тук да има качествен театър и много ни се иска да общуваме не само с актьорите, но да общуваме и помежду си. Затова посещавайте този театър!", призова Велков.

текст под снимки

Деян Донков развълнувано прие приза на името на професора

Публиката аплодира Ива Тодорова - също отлична ученичка на Азарян

Плакатите на професор Божидар Йонов са в тематичната експозиция на Театър Азарян

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай