Дъщерята на Цветан Тодоров представя свой филм в София

Дъщерята на Цветан Тодоров представя свой филм в София | StandartNews.com

6 документални, 12 игрални и 3 анимационни филма представя петият фестивал „Срещи на младото европейско кино" от 18 до 24 юни в „Одеон" и Френския институт. Откриването на 19 юни е с „Революция в училище" на френската режисьорка от полски произход Йоанна Грудзинска. Специално за него в България идва дъщерята на световния философ Цветан Тодоров – Леа, която е съсценарист на лентата по архивни кадри и изследваща алтернативните методи на образование, появили се между двете световни войни. „Променете училището, за да промените света", се казва в продукцията на Грудзинска. Това е историята на „кадифената" революция в образованието. През 1918-а педагозите в Европа посочват виновника за бедствието: училището - фабрика за подчинение. Само за няколко години харизматичните Мария Монтесори, Селестен Френе, Александър Нийл и други ще се опитат да създадат утопичното училище на свободата.

Йоана Грудзинска, Леа Тодоров и Елица Георгиева (автор на филма „Всяка стена е врата") ще дискутират писането на сценарий, създаването на разказ, спецификата на режисурата и монтажа именно в случая, когато режисьорът използва заснети архивни кадри. Още една интересна открита лекция е включена в програмата - „Музика и съвременно кино": какви са отношенията между двете изкуства, как еволюират, за да въздействат на нашите емоции като зрители? Какви са изискванията на съвременното кино към музиката? Това са само част от въпросите, на които ще отговорят френските композитори Пиер Деспрат и Франк Уилямс, както и кинокритикът Арно Е, модератор на срещата. Входът за лекциите и дискусиите е свободен.

Селекцията от филми включва творби на френски, немски, испански, португалски, турски и български автори, отличени на престижни фестивали, както и четири реставрирани ленти на белгийската режисьорка Шантал Акерман - феминистката, която експериментира с камерата, идеите и тялото си. В програмата „За деца и родители" са три анимационни филма, между които първият пълнометражен от 1926 г. „Приключенията на принц Ахмед". За пета поредна година е предвидена и програма от безплатни прожекции и дискусии за ученици и техните учители. Тя е част от усилията на организаторите да въведат киното като предмет в училище, който да помогне за развиване въображението на децата. А че това е възможно, ще докаже и късометражният филм, заснет от ученици от Основно училище „Неофит Рилски" в село Дерманци, ръководени от учителя им Даниел Симеонов и ментора Василена Баджарова. Ателието, в което участват, е на Френската филмотека в рамките на програмата „Киното сто години младост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай