Чужденци пълнят фолклорния събор „Пирин пее"

Чужденци пълнят фолклорния събор „Пирин пее" | StandartNews.com

Туристите ще се насладят на таланта на над 2200 самодейци

Благоевград. Много чужденци ще са сред гостите на 14-ия фолклорен събор на народното творчество „Пирин пее". Събитието е под патронажа на президента Росен Плевнелиев и ще се проведе на 2 и 3 август в местността Предел. Сред зрителите на най-голямото музикално събитие в Пиринския край традиционно ще са гърци и македонци. Тази година обаче ще дойдат гости от много други европейски страни. Някои от тях ще бият път от морето дотук, за да се докоснат до магията на фолклора. Ще има туристи от Белгия, Франция, Германия, Полша и Чехия.

Музикалната проява е посветена на двете въстания – Илинденско-Преображенското и Кресненско-Разложкото. „Искаме да го има този събор всяка година, а не веднъж на 2 години. Чакаме го с нетърпение, за да покажем таланта си. За нас, старите баби, това е най-голямата тръпка, защото ще ни гледат много зрители от страната и чужбина", твърдят прочутите Добърски баби. „Няма как. Нали ни обявиха за „добърските съкровища". Затова стягаме нови песни и обичаи, за да спечелим първа награда", разкриват самодейките. 12-те жени всяка вечер пеят, те посрещат с песен на уста и гостите от страната и чужбина в китното си село Добърско.

Всички 14 общини от област Благоевград ще участват със свои представители на четирите сцени на "Пирин пее", които ще бъдат разположени на сянка в гората. Над 2200 изпълнители на автентичен фолклор от различни етнографски области ще се надпяват и надиграват в подножието на Пирин. Ще има гости от Унгария и Македония. Очаква се над 100 000 зрители да гледат събора през двата дни.

Повечето общини в Пиринския край осигуряват безплатен транспорт за тези, които искат да бъдат сред зрителите на „Пирин пее".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай