Чакаме 600 млн. от Европа за крепости

Чакаме 600 млн. от Европа за крепости | StandartNews.com

Министерство на туризма ще е в помощ на бранша, каза Лиляна Павлова

600 милиона за крепости, манастири и културно-исторически атракции може да има България в новия програмен период. Тази надежда изрази Лиляна Павлова, водач на листата на ГЕРБ във Варна, при откриването на изложбата на "Стандарт" и Министерство на икономиката и енергетиката.

Прави ми впечатление, че голяма част от обектите на фотопаната бяха социализирани, реставрирани и облагородени в рамките на оперативна програма "Регионално развитие" - Царевец, Аладжа манастир, Мадара, и сега изглеждат още по-впечатляващо, каза Павлова. Тя припомни, че от 2009 до 2013 г. са били отделени 300 милиона за тази цел. Надявам се през новия програмен период да има още толкова, заяви тя.

Кампанията "Чудесата на България" на в. "Стандарт" заслужава адмирации, чрез нея и българските, и чуждестранните туристи научават повече за красотите на страната ни, каза още Лиляна Павлова. Тя съобщи, че програмата на ГЕРБ за развитие на туризма предвижда разделяне на мегаминистерството на икономиката и създаване на самостоятелно министерство на туризма. Целта е по-добра реклама, улесняване на бранша при получаването на разрешителни и концесии на плажа. Нека догодина да дойде световната туристическа организация с ЮНЕСКО и да включи в списъка си конкретни обекти от българското културно-историческо наследство, призова Павлова.

Изложбата показва големия потенциал на България - културно-историческото наследство, за жалост малка част от западните народи са запознати с него, каза и бизнесменът Красен Кралев, трети в листата на ГЕРБ в морската столица. Според него изложбата ще промени отношението на чужденците към България и ще ги накара да се върнат отново, за да разгледат обектите.

Трябва да убедим чужденците да се връщат

Ангел Найденов, водач на листата на БСП във Варна

Изложбата на мегапаната трябва да бъде адмирирана, защото показва част от туристическите забележителности на страната. Трябва да кажа, че туризмът е приоритетен отрасъл. Ако говорим за Варна, тя не е само море, слънце и пясък. Има твърде много дадености и в цялата страна, които не успяваме винаги да експонираме и експлоатираме. А затова трябва да бъде създадена необходимата инфраструктура и съответна администрация. Все повече партии застъпват тази теза за отделно министерство на туризма, което напълно споделям. Дори смятам, че е необходимо преди всичко да гледаме на туризма като една цяла индустрия, един начин, при който човек не само да дойде в България да погледа и да си замине, а да си тръгне с трайни впечатления, които ще го накарат отново и отново да се върне тук.

Изложбите на аеропортовете - поне за месец

Двете изложби на летищата в София и Варна ще останат там поне месец. Така туристите, които идват у нас, ще могат да се насладят на красивите пана със снимки от български природни феномени, манастири, стари столици. Идеята е, след като ги видят, да отидат и да ги разгледат на живо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай