Боил Банов представя бг артисти из Европа

Министърът си говори за култура с македонския премиер Заев и откри концерт на „Йоан Кукузел" във Виена

Боил Банов представя бг артисти из Европа | StandartNews.com

Министърът на културата Боил Банов се срещна с македонския премиер Зоран Заев и ресорния си колега Асаф Адеми в Скопие. Министър председателят на съседите изтъкна добрите икономически отношения между двете страни и посочи, че с поставянето на специален акцент върху културата, младежта, образованието и спорта се прави още една позитивна стъпка в приятелството между нас. Заев благодари за голямата подкрепа, която оказва България за пълноправното членство на Македония в ЕС и НАТО. В момента се работи по продължаването на спогодбата за сътрудничество в областта на културата. До края на седмицата военният театър е на турне във всички големи градове на Македония с хитовия си спектакъл „Железният светилник" на големия режисьор Асен Шопов по великия роман на Димитър Талев.

Боил Банов снощи трябваше да представи още наши звезди пред публиката на Европа. Прочутият камерен ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният" гостува в катедралата „Свети Стефан" във Виена. За първи път след повече от век в „Свети Стефан" има събитие от друга държава. Хорът печели овации с най-красивите творби на Йоан Кукузел - „Полиелей на българката", „Терирем", „Хвалите господа с небес", както и с класическите „Отче наш", „Господи, помилуй" и „Достойно есть".

Повече от пет десетилетия камерният ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният" е първият, изнесъл на концертния подиум у нас и в чужбина старинните православни песнопения. Негови изълнения са звучали под куполите на „Нотр Дам" в Париж, базиликата „Санта Мария Маджоре" в Рим и много други храмове по целия свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай