Боил Банов: Осигурихме 3,5 млн. лв. за проекти за материалното културно наследство

Боил Банов: Осигурихме 3,5 млн. лв. за проекти за материалното културно наследство | StandartNews.com

През 2018 година осигурено е финансиране в размер на почти 3 милиона и половина лева за проекти в областта на материалното културно наследство, като увеличението спрямо предходната година е с 1 милион. Това каза за първия брой на предаването „Съкровищницата на тайните" на Радио „Фокус" министърът на културата Боил Банов.

„Съгласно Закона за културното наследство кметовете на общините организират осъществяването на политиките по опазване на културното наследство на територията на съответната община. От страна на Министерство на културата се осъществява методическо ръководство на музеите, а в административно-организационно отношение и двете се ръководят от кмета на общината или от собственика", обясни той.

По думите му министерството ежегодно организира национални срещи с музейни специалисти, на които се поставят и разискват специфични въпроси, свързани с прилагането на законодателството в областта на културното наследство и на музейната дейност. „За стимулиране на мобилността на музейните колекции при представянето на експонати от фондовете на българските културни институти се осигурява държавна гаранция за изложби, които позволяват да се намалят разходите по тяхната организация и подпомагат сътрудничеството. Тази година например в рамките на културната програма по време на Българското председателство на Съвета на ЕС вече е осигурена държавна гаранция за 6 изложби: Полша, Словакия, Русия, Белгия, Франция, България", уточни министърът на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай