120-години снимат кино в Баку

120-години снимат кино в Баку | StandartNews.com

Стане ли дума за Азербайджан, първата асоциация е за природен газ и петрол. Но Страната на огъня се гордее с древна и богата история, материални и културни паметници, уникални литература, изкуство и музика. В Баку още през втората половина на XIX век възниква първият в Евразия съвременен театър. През 1873 г. там е показан премиерният спектакъл.

120-годишната история на киното, сътворявано от този артистичен народ, започва от 2 август 1898 г. Началото на филмовата индустрия в Азербайджан е положено почти едновременно със създаването на кинематографията. През 1898 г. френският предприемач, фотограф и оператор Александър Мишон снима в Баку филми с изгледи на града („Пожар в нефтения фонтан в Биби Хейбат", „Нефтеният фонтан в Балаханъ", "Народно празненство в градската градина", „Кавказки танц", „Илишдин" („Хванах те"). През 1916 г. азербайджанската кинематография навлиза в период на бързо развитие, след като братята Пироне я превръщат в промишлена индустрия. Едната от най-успешните работи на създадената от тях компания е перлата на азербайджанското кино „Аршън мал алан", заснета по едноименната оперета на гениалния азербайджански композитор Узеир Хаджибеков. Успехът на комедията прескача границите. Безброй игрални, документални и анимационни филми бележат важните моменти в развитието на местното седмо изкуство.

Заснетите в края на XIX век филми са посветени на нефтения бум в Баку и показват индустрията, темата за свободата на жените, борбата с безпросветността... През 1935 г. режисьорите Борис Барнет и Самед Марданов снимат първия звуков филм в страната, "На брега на синьото море", който е включен в списъка на най-добрите ленти в световното кино, според проучване сред най-влиятелните филмови критици за 100-годишнината на международното седмо изкуство.

През 90-те години на ХХ век в Баку започват да произвеждат повече драми - заради окупацията от страна на въоръжените сили на Армения на териториите на Азербайджан, заради скитането на един милион бежанци.
Сега азербайджанското кино преживява истински подем. Заснетите през последните пет години 13 филма през 2017-а са спечелили 20 награди, като са участвали 51 пъти в 38 международни филмови фестивали в 20 държави на 5 континента.

Миналата година два азербайджански филма, Червената градина" и "Градски мотиви", за пръв път участваха в организирания в София MENAR Film Festival, който се смята за най-голямото събитие в Балканския регион, посветено на ислямската култура. И тази година Азербайджан е представен на MENAR Film Festival с поредния филм – "Градината с наровете". Филмът, заснет по мотивите на "Вишнева градина" на Чехов, разказва за семейна драма. Съвместната продукция на "Азербайджан филм" и "Бута Филм" е заснет с покрепата на министерството на културата и туризма на Азербайджан. Премиерата на "Градината с наровете" се състоя на фестивала в Карлови Вари в рамките на програмата "На Изток от Запад", беше прожектиран на 21-ия естонски фестивал „Черни нощи" в Талин, на 7-мия фестивал в Малатия, където спечели награда "Най-добър филм".

"Градината на наровете" е избран от Баку да участва в състезанието за номинациите за чуждоезичен "Оскар".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай