100-годишни коли на парад в Русе

Хлапета си правят селфи с ветераните на 4 колела от България и Румъния

100-годишни коли на парад в Русе | StandartNews.com

Уникални возила и колекционерска страст отново си дадоха среща в Русе. Дунавският град за четвърта поредна година стана домакин на Парад на ретро автомобили и мотоциклети. Над 60 участници от различни краища на страната и от съседна Румъния дефилираха по русенските улици вчера.

Интересът към лъскавите ветерани на две и четири гуми с всяка изминала година става все по-голям. Най-нетърпеливите русенци обградиха возилата още от сутринта на традиционния вече сборен пункт на паркинг в квартал „Дружба".

На парада тази година можеха да се видят автомобили от почти всички по-известни марки и от различни периоди. Сред участниците имаше дори коли с близо 100-годишна история. В Русе се събраха возила от Бургас, София, Стара Загора, Сливен, Разград, Кубрат, Букурещ и други градове. Показаните превозните средства са създадени в периода между 1920-1987 г.

Един от най-атрактивните етапи в събитието беше дефилето на превозните средства по централните улици на крайдунавския град. По обед участниците преминаха по маршрута бул. „Христо Ботев" – бул. „Бозвели" - ул. „Борисова" – бул. „Генерал Скобелев" – бул. „Цар Освободител" – бул. „Съединение" – ул. „Александровска". След това колите и мотоциклетите се подредиха на центъра на града, в участъка между Паметника на съветския войн и пресечката с ул. „Майор Атанас Узунов". Там от 13 часа официално беше даден старт на подготвената специално за парада програма.

Любителите на класическите возила имаха възможност не само да разгледат, но и да поговорят със собствениците за предимствата на техните возила. Много русенци дойдоха на парада заедно с децата си и бързаха да се снимат за спомен до уникалните автомобили и мотоциклети. Колекционери споделиха, че независимо от напредналата възраст на колите им, полагат много грижи, за да ги поддържат като нови.

И по време на тазгодишния Парад на ретро автомобили в край Дунава специалното участие взе Русенския университет „Ангел Кънчев", които представи своите екологични автомобили на бъдещето.

За истинските ценители на класическите возила организаторите отново бяха подготвили конкурс с десетки награди, сред които награда на кмета на Русе, на общинската фондация „Русе – град на свободния дух", на авто-мото клуб „РУСЧУКЪ", на Русенския университет „Ангел Кънчев". Разбира се, имаше и традиционната награда на и за публиката. Чрез жребий бе определен победител сред зрителите, който получи възможност да се повози в автомобила или мотоциклета фаворит на публиката.

За доброто настроение на участниците и гостите допринесоха момчетата от русенската група „SodaA'coustic" и поп дивата Маги Джанаварова. Водещ на проявата беше актрисата Ралица Константинова.

Събитието се проведе под патронажа на русенския кмет Пламен Стоилов и се организира от Авто-мото клуб „РУСЧУКЪ", Общинска фондация „Русе – град на свободния дух" и Община Русе. Парадът се реализира и с подкрепатана „Пътна полиция" към ОДМВР – Русе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай