Звездите на Аполония

Звездите на Аполония   | StandartNews.com

"Лив Щайн" на Малък градски театър "Зад канала" дава старт на маратона от спектакли

Празниците на изкуствата започват довечера с музика от култови бг филми

Великите музики от култови бг филми - "Козият рог", "Осъдени души", "Крадецът на праскови", "Адаптация", "Таралежите се раждат без бодли" - ще напълнят душата на публиката, която ще се събере след броени часове в Амфитеатъра на Созопол. Новият аранжимент за своеобразната сюита е на изключителния джазмен Живко Петров, а изпълнителите са от "Арена Оркестра". Така ще бъдат открити поредните празници на изкуствата "Аполония". Реверансът към 100-годишнината на родното кино е сред акцентите в програмата. Затова първата вечер ще продължи с "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов - мрачната история за постсоциалистическата ни действителност без изгледи за промяна спечели награди от 29 международни фестивала.

70 събития на 5 сцени до 5 септември - дори най-нахъсаните и зажаднели търсачи на силни арт усещания ще се чудят къде по-напред да отидат. Утре започва маратонът от спектакли - всяка вечер от 18 и 30 часа в читалище "Отец Паисий". Гилдията и информираните зрители са настървени за премиерата на "Лив Щайн" - поредна копродукция между Фондация "Аполония" и Малък градски театър "Зад канала". Зрелищната сценография е на Чавдар Гюзелев, който редовно обира всички тематични призове за сезона. Музиката е на Асен Аврамов, който има същия навик. Пиесата е писана през 2008-а от Нино Харатишвили - грузинка, която още като дете емигрира със семейството си в Хамбург. Младата дама притежава серия от литературни награди в Германия, между които и престижната "Адалберт фон Шамисо", получавана само от автори с чужд произход. През последните години нейните творби са абсолютен хит в международния афиш - "Z", а"Моето и твоето сърце",а "Агония", "Втората жена". Играят ги в Хайделберг, Касел, Хамбург, Виена, Грац, Москва, Тбилиси... Тукашният й интерпретатор е Крис Шарков. Младият режисьор не крие, че веднага е бил запленен от творението в стила на европейската буржоазна драма от миналия век, която отвежда познавачите към атмосферата и стилистиката на "Есенна соната" на великия Ингмар Бергман и "Теорема" на скандалния Пазолини. Всъщност зад цялото действие прозира сблъсъка между Изтока и Запада, очакван за сюжетите и посланията на авторката. Текстът е силен, а образите - откровено филмови. Лив Щайн е известна пианистка - съвсем като при Бергман - която се изолира от света след смъртта на единствения си син и не желае да общува с никого. Докато на прага й не се появява младо момиче, което твърди, че е била близка с момчето. И има сделка - Лив ще дава уроци на девойката срещу нейните спомени с мъртвия. Анастасия Лютова и Весела Бабинова - и двете притежателки на "Аскеер" - са отличен дует. Въпреки младенческата си възраст, Весела вече има сериозен опит в крайно тежки като философия роли. И се справя чудесно с тях не само защото е залягала над философията цяла година в Алма матер. Всъщност хубавото и талантливо момиче, което стъпи в Народния още докато учеше в НАТФИЗ, празнува на 30 август рожден ден.

Крис Шарков използва печеливша стратегия в "Лив Щайн": търси сходност между своите актьори и персонажите на Нино. Пенко Господинов и Анастасия Лютова са съпрузи не само в постановката, а той е преподавател на Бабинова в Академията, както и в "Лив Щайн". Василена Атанасова и Луиза Григорова са другите дами в състава. Всички заедно ходят на концерти в зала "България", докато върви Европейският музикален фестивал - за да се потопят в емоциите на класиците.

На 30 август е "Къщата на гнева" - постановката на Диана Добрева за общинския театър "Възраждане", която тя посвети на своята майка. Текстовете на великия Лорка са вечни с трагизма и фатализма на юга. Актрисите са силно експресивни и получиха признание, изразено в статуетки. На 31 август поклонниците на Мелпомена ще гледат "Семеен албум" - пиесата на Малин Кръстев, писана от топактьора през 90-те в стила на най-добрите британски традиции. Владимир Пенев, Герасим Георгиев-Геро, който вече е в Малък градски театър "Зад канала", и Искра Донова са странен любовен триъгълник. Владо, който пък неотдавна счупи крак във Варна, вече се възстановява, но може би ще играе с шина. Този екип също отнесе сума ти отличия. Сега всички убеждават Малин, че е време да извади и друго авторско творение.

В първия ден от септември Христо Мутафчиев и неговият авер Станимир Гъмов представят "За теб" - пиесата, която Яна Борисова създаде за шефа на артистите. Историята не героя му напомня за неговата след инсулта, като не липсват смешки, каламбури и закачки - всичко е така, както е в живота. Мутафчиев обаче и ще пее - той не може без това. Този път ще го направи с бойните си другари от Б.Т.Р. в Амфитеатъра.

На 2 септември е вечерта на моноспектаклите. Бойка Велкова по "Пътят към Афродита" е миксирала проза на Исабел Алиенде и лични преживявания. Теодосий Спасов ще свири в представлението на жена си, в което ще танцуват и солисти от балет "Арабеск". От 23 и 30 часа Мариус Куркински играе своя "Юбилей". Човекът оркестър още от най-ранната си професионална младост е от най-тиражираните артисти на "Аполония". На 3 септември театър "София" показва "Олд сейбрук" от Уди Алън и "Последният страстен любовник" от Нийл Саймън. Николай Поляков дирижира актьорите така, че публиката се забавлява истински - реплики като пинг-понг, любовни неуредици, атрактивно действие. На 4 септември е "Каквато ти ме искаш" от Луиджи Пирандело на Стефан Москов - с всички възможни призове на нашенския "Бродуей". Теди заплаши, че скоро може да се оттегли от режисурата. Но преди това каза, че постановката му за Народния би могла да се тълкува като обрат в неговата кариера. Всички се надяват, че тя няма да свърши до тук. На 5 септември "мечки" Бахаров, Вергов и Карамазов показват "Дакота", режисирани от Владо Пенев. В историята на силно рейтинговия Жорди Галсеран властват фройдистките закачки с битието на трима мъже и една жена между тях.

Премиерите на бг филмите отново ще вървят от 23 часа в читалището. На 29 август е "Събирач на трупове" на Димитър Димитров с Теодора Духовникова, Михаил Билалов, Лидия Инджова, Стефан Щерев, Стоян Радев. На 30 август е "Жената на моя живот" на Антоний Дончев с Виолета Марковска, Суран Ибрахим, Оля Ал-Ахмед... Тези дни всички говорят за "Бартер" - игралния филм на отличния документалист Атанас Киряков, писал сценария в тандем с Юри Дачев. Историята е заснета във варненския квартал "Аспарухово" по истински "рибарски" случай. Изключителната Татяна Лолова играе незряща дама, която кипи от енергия, идеи и любов към живота. В ролите са още Филип Аврамов, Михаил Мутафов, Койна Русева, Владимир Пенев, Васил Димитров и дори перкусионистът Калин Вельов, който не крие, че актьорлъкът му се услажда все повече. В афиша е и "Омбре" на покойния Захари Паунов с Валери Йорданов и Стефка Янорова. На 5 септември -"Съдилището" на Стефан Командарев с Асен Блатечки, Ованес Торосян, Мики Манойлович, Зуека - също с доста награди.

Тъжните песни на Камен Донев

В Амфитеатъра от 21 часа утре излизат Камен Донев и Ангел Демирев с китарата си. В шоуто, наречено "Тъжни песни", участват Петър Миланов, Кирил Добрев, Ева Перчемлиева-Тъканова, Криста, Димитър Тишев, Радослав Славчев-Riverman. Камен, разбира се, няма да се откаже от оптимистичния коментар. Той вече е привикнал зрителите на размислите и страстите около българския модел покрай еуфоричните си моноспектакли за учителя и неговата всенародна просвета.

На 3 септември в Амфитеатъра настъпва големият купон, наречен Acoustic beatles project 2. Дони, Коцето Калки, Славчо Николов, Венко Поромански излизат - със специалното участие на Иван Лечев и Кирил Маричков. След като обиколиха сума ти държави, където българи и чуждоземци се радваха на гласовете и другите им таланти, сега майсторите акостират край черноморския бряг. В Амфитеатъра звездите на "Арабеск" пък танцуват "Вива ла класика" - сцени от "Лебедово езеро" на Чайковски, "Дон Кихот" на Щраус, "Баядерка". Финалът в Амфитеатъра е на фолклорния ансамбъл "Тракия" -изумителна феерия от багри и ритми на 4 септември от 21 часа.

Трите грации на суинга

По традиция музикалната програма на "Аполония" е впечатляваща. Васил Петров и Ангел Заберски-син, както винаги ще почетат Франк Синатра. Чаровната Прея e новата муза на Tri о five - за да се превърнат заедно в многообещаващо явление в клубния саунд. "Акага" отново е в афиша. На "Сцена ОББ" ще свири суперинтернационална тайфа: Хуан Гарсия-Ерерос от Колумбия - контрабас/китара, Роберто Кинтеро от Венецуела - перкусии, Стоян Янкулов - барабани, Марко Чрнчич от Словения - киборд, Марсио Тубино от Бразилия - саксофони... Теодосий Спасов още през 2012-а направи трио с индиеца Сандип Батачаря - табла и Димитър Бодуров - пиано, електроника. Тази година излиза първият им албум. В памет на страхотната Били Холидей е Blue moon - Мирослава Кацарова ще пее с мощна мъжка компания, предвождана от Христо Йоцов и Веселин Веселинов-Еко.

Музиката на трио Sentimental Swingers е реверанс към още три велики жени - Елла Фицджералд, Джоузефин Бейкър, Марлене Дитрих. Певиците се покланят към епохата от 30-те до 60-те години на миналия век, която разказва чувствени истории и вдъхва надежда. В гласовете им звучи пламенна почит към стила на дивите. Трите дами са главни героини и в "Животът е безкраен суинг" - филмът на Андре Шандел, съпруга на Вера. Грациите са музикално обгрижвани от Мишо Йосифов и момчетата от неговия секстет. Мераците на всички участници в екранната завера е да разкрият една друга България пред света. Квартетът на Мишо Йосифов ще акомпанира и на Милица Гладнишка - общото им представление се нарича "Титанично".

Голямото завръщане на Юлиян и "Авеню"

На 30 август в Археологическия музей от 19 часа е голямото завръщане в класиката на Юлиян Константинов. Страхотният бас, който през последните сезони се беше заиграл с риалити формати в Нова телевизия, най-после ще пее - Мусоргски, Рахманинов... На пианото е Ивайло Иванов. Константинов доста години гастролираше по световните сцени, после обаче реши да вкара темперамента и артистичността си в амплоа, което изглеждаше определено скандално за тежкарското му съсловие. Сега обаче той явно е решил да се върне в руслото на правата вяра. Същата вечер още един сравнително провокативен изпълнител, също експериментирал с възможностите на тв риалити, очаква феновете си - Рут Колева. Тя винаги се стреми да изненадва с каквото и колкото може. Така че неслучайно се е събрала с Карандила брас бенд за балкански соул.

Още едно емблематично завръщане - на дует "Авеню". На 31 август Боби и Заки ще изкарат цял концерт с прекрасните си балади, които още при изгрева им се превърнаха в тяхна запазена марка. Дори участието на Заки в тв формати не може да накърни ореола му на музикален романтик. Двамата стари приятели са готови с ново парче - "Свобода". И те са свързани кръвно с "Аполония". През 1995-а, тъкмо нашумели с хита си "Бягство", представиха на живо дебютния си албум "Въпроси" в стария Созопол. Сега, точно 20 години по-късно, се качват на същата сцена. "Аполония" е единственото място, където ще направим концерт за втори път в кариерата си. Ще извикаме носталгия и приятни емоции", коментират Боби и Заки, лансиращи нови аранжименти на най-добрите си парчета заедно със своя бенд.

Класика в Археологическия и Галерията

В Археологическия музей ще аплодират две суперелитни музикантки, които отдавна са тръгнали по широкия свят, където им свалят шпка - цигуларката Албена Данаилова и пианистката Пламена Мангова. Те не само са завършили кралски академии и майсторски класове, но и са признати за професионалисти от първа класа. В същото арт пространство лък ще опънат цигуларите, учили при големия Минчо Минчев. Изложбите в галерията на Стария град са с автори от тежката кавалерия - Димитър Киров, Атанас Хранов, Николай Янакиев, Вълчан Петров, Камен Старчев, Милко Добрев.

Там известни автори ще говорят за книгите си. Първата премиера е на "РоманОлогия ли?" на Младен Влашки. Той ориентира читателите литературно-ценностно в процесите, които протичат днес у нас, обясняват издателите му от "Хермес". Емил Андреев се включва с "Боби Блажения и Другия американец" - истории, изпълнени с магически и фолклорни елементи, умело вплетени в привидно реалистичен контекст, хумор и ирония, любов и разочарование. Третата книга на "Хермес" е "432 херца" на Недялко Славов. Кодът отвежда към музиката и към реално историческо събитие, което я променя до вида, в който я познаваме днес. Калин Янакиев разбуни духовете със своите политико-исторически и духовни записки "Европа. Паметта. Църквата". На премиерата в София се събраха трима министър-председатели.

"Колибри" също се вписва в одухотворената атмосфера на "Аполония". В понеделник е сбирката за "Доклад на зелената амеба за химическия молив". Дебютният роман на Велина Минкова предлага непреднамерен поглед към свят, който сякаш безконфликтно съществува едновременно като утопия и антиутопия. В него дори Преходът се случва някак абсурдно естествено между "отчетния" доклад за "северното лято" и сбирките след училище около "Кравай". Авторката връща към миналото с хумор и самоирония - през дневника на невинната отличничка и активистка Александра и нейните преживявания в международен пионерски лагер в Северна Корея. Пак на 31 август, от 20 ч, е представянето на "Гръцко кафе" - блестяща, умело фрагментирана творба, замислена като изповед, адресирана от майката към нейния син. Тя разказва за разломите и границите на Балканите и в съзнанието. Изплетен от родови легенди, лични прозрения, съмнения и прокоби, романът се вглежда в травмите на паметта и създава калейдоскопичен образ на миналото, което сломява илюзии, за да възроди желание за нов живот. И за да ни помири със самите себе си. "Гръцко кафе" донесе няколко номинации за Катерина Хапсали, а публиката вече очаква следващата й творба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай