Юлия Огнянова винаги питала: Добър човек ли е?

Юлия Огнянова винаги питала: Добър човек ли е? | StandartNews.com

Десетки театрали казаха последно сбогом на легендарната режисьорка Юлия Огнянова, която си отиде на 93 години на 30 септември. Поклонението беше вчера във фоайето на Народния театър, а сред опечалените се виждаха част от учениците на Огнянова, които говореха за нея в сегашно време.

"Юлия е велик човек. Тя е част от нашите души, на всички ученици", сподели нейната възпитаничка Мая Новоселска. Огнянова е част от великата "бургаска четворка", в която влизаха още нейния първи съпруг Вили Цанков, Леон Даниел и Методи Андонов. "Това е моят учител в театъра", каза и Мария Статулова, която работи с Огнянова в "Брехтиада". "Тя ме научи как от едно стихотворение на Брехт може да стане театър. Първият въпрос, който задаваше, когато определяше кои актьори ще играят в спектакъла, беше: "А той добър човек ли е?" Една прелест отлетя при другите прелести в небесния театър."

Новият директор на Народния Мариус Донкин също поднесе цветя. "Тя беше човек, безкрайно отдаден на изкуството през целия си живот. Във всички ситуации независимо от условията защитаваше принципите си. Тя създаде поколение творци, чрез които ще остане да живее и след нас. Нейният живот беше достоен пример. Дано да го оценим и ние достойно". За наследството на Огнянова говори и Христо Мутафчиев, шефът на Съюза на артистите: "Учениците на Юлия смениха вкуса и цвета на българския театър."

Стефан Мавродиев, който пък е възпитаник на Методи Андонов, допълни: "Тя е човек на идеята, на духа, на създаването въздуха на театъра."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай