Възторжени отзиви за Хари Потър в театъра

Възторжени отзиви за Хари Потър в театъра | StandartNews.com

Момчето магьосник вече е на средна възраст и не се разбира със сина си

Театър "Палас" в лондонския артистичен квартал Уест Енд е бил арена на много хитови постановки през годините. Но наистина нищо не може да се сравни с истерията около последното представление там - "Хари Потър и Прокълнатото дете", съобщава сп. "Тайм". Това е осмата история за омагьосания свят на Хогуортс, която излиза на театрална сцена и книга девет години след "Хари Потър и Даровете на смъртта" - последната част от суперуспешната поредица за момчето магьосник.
Официалната премиера е на 30 юли, ден преди рождения ден на Джоан Роулинг и самия Хари. Вчера заваляха първите рецензии на критиците, получили ексклузивен достъп до затвореното предварително представление. Отзивите са повече от възторжени: "истински театрален блокбъстър, който оправда всички очаквания, завладяващ разказ в ефектна постановка", пише "Варайъти".
Заради тази чисто нова история от магьосническия свят, треска е обзела феновете на Хари по целия свят. Представлението вече постави рекорд за Уест Енд - бяха продадени 175 000 хиляди билета за 24 часа. Продуцентът Соня Фридман обясни истерията така: все едно да пуснеш нов филм от "Междузвездни войни" само в едно кино. Джоан Роулинг и нейните колеги - режисьорът Джон Тифани и съсценаристът Джак Торн са убедили първите зрители на пиесата да запазят пълно мълчание за сюжета. Те нарекли салона "стаята на тайните".
Това може да се налага и с цел да се предотвартят някакви негативни коментари. В края на краищата творческият екип е изправен пред предизвикателството да отговори на очакванията на феновете, мнозина от които съизмерват детството си с романите за Хари Потър, предлагайки им драма, а не тематичен развлекателен парк, който да обикаля света. "Истината е, че те са се справили и на двама фронта. Тази магия ще превърне дори най-убдените мъгъли (членове на немагьосническата общност, т.е. обикновени хора) в истински вярващи", пише още "Тайм".
Сюжетът започва там, където свършва "Хари Потър и Даровете на Смъртта". Хари е на средна възраст и заедно със съпругата си Джини Уизли, сестрата на Рон, са на гара Кинг Крос - със средното си дете Албус Северус. На него му предстои да започне първата си година в Хогуъртс. Роуз, дъщерята на Рон, също е на път за училище, както и "малкият Скорпиус" - последният син на врага на Хари от училище, Драко Малфой. Но не всичко е наред. Връзката между баща и син е сложна. Албус живее под тежестта на неговото наследство и скоро намира сродна душа в Скорпиус Малфой, който пък се бори да опровергае слуха, че е син на лорд Волдемор. Дуото става трио от аутсайдери, след като към тях се присъединява Делфи, племенница на Амос Дигъри, бащата на Седрик. Амос все още тъгува за сина си, който умира в „Хари Потър и Огнения бокал" в съревнование с Потър в Тримагическия турнир. Възрастният Дигъри иска да пренапише историята, което довежда до верига от събития, които ще обгърнат магьосническия свят отново в тъмнината.
Пиесата е разделена на две части и някои веднага заподозряха, че с това се цели финансова експлоатация на феновете на Хари. Но историята може да бъде разказана само в пет часа. Дяволски сложното повествование се движи бавно.
Различният подход е оправдан, като се има предвид, че всяка от книгите се разгръща в една година. И ако много фенове на Хари се чудят защо Роулинг не написа нов роман или филм, "Прокълнатото дете" е направена за сцена. Представлението е пълно с ефекти, но от старата школа - героите летят на метли, овързани с въжета. Но в спектакъла има и моменти на интимна драма. Една от най-важните и емоционални ситуации е, когато Хари и Албус се карат, и когато бащата пресича границата на нормалното родителско отношение. В този спор Хари разбира, че опасенията му за недостатъците на Албус са всъщност плод на неговото его и отчасти опит на един сирак, какъвто е той, да създаде връзка с детето си.
Всички критици предполагат и още нещо: че както книгите за Хари Потър накараха цяло поколение да започне да чете, сега тази пиеса може да направи същата услига и за театъра.
Джейми Паркър играе Хари, Нома Думезвени е Хърмаяни, а Пол Торнли е Рон. След обявяването на кастинга социалните медии изригнаха в гняв срещу избора на Думезвени за Хърмаяни. Чернокожата актриса била отклонение от известния образ. Роулинг обаче защити избора и написа в Туитър: "Канон: кафяви очи, къдрава коса и много умна. Бялата кожа никога не е била определяща. Роулинг обича чернокожата Хърмаяни".
Рожденият ден на любимия герой и неговата създателка ще бъде почетен и у нас. Издателство „Егмонт" пуска нови издания на седемте книги за Хари. Луксозните издания с твърди корици са с нови илюстрации на британския художник Джони Дъдъл.
Към света на момчето-магьосник до момента има издадени три съпътстващи книги в помощ на благотворителни кампании – „Куидичът през вековете", „Фантастични животни и къде да ги намерим" (в подкрепа на Comic Relief) и „Приказките на барда Бийдъл" (в подкрепа на Lumos). На 4 октомври предстои да излезе и втората илюстрована книга от поредицата – „Хари Потър и Стаята на тайните", пресъздадена от художника Джим Кей.
Скоро ще бъдат обявени и подробностите за българското издание на „Прокълнатото дете".
През ноември пък по кината ще се завърти и филма по „Фантастични животни и къде да ги намерим" с Еди Редмейн и Колин Фарел в главните роли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай