Варна стана столица на кукления театър

Варна стана столица на кукления театър | StandartNews.com

С постановки ще се почете 450-годишнината от рождението на Шекспир и 125-годишнината от рождението на великия малък човек Чарли Чаплин

Варна. Във Варна беше открит най-старият международен фестивал за куклено изкуство в България „Златният Делфин", основан в морската столица през 1969 г.

Изключително търсен като престижна сцена за изява, фестивалът, който се провежда веднъж на три години, привлече 135 театрални трупи от 38 държави, които се включиха в селекцията със 160 предложени спектакли. Селектираните 15 трупи ще се състезават за голямата награда - статуетката „Златният Делфин", която се връчва в две категории - за спектакли за деца и за спектакли за възрастни. Българските трупи са Столичният куклен театър - София, Държавните куклени театри от Сливен, Видин, Бургас, Пловдив, Ателие 313 и домакините от Държавен куклен театър Варна.

Над 190 участници и гости на фестивала пристигат в морската столица. Сред тях са и уважаваните членове на международното жури на фестивала Ремо Мелони от Италия и Шу Минг от Тайван. В журито влизат още театралният критик Никола Вандов, композиторът Нелко Коларов и сценографът Тодор Игнатов. Секретар на журито ще бъде Ина Божидарова от Министерството на културата.

Спектаклите от програмата на фестивала се играят на четири сцени в града - зала Куклен театър, Драматичен театър „Стоян Бъчваров" - сцена Филиал, Градска художествена галерия и Grand Mall. За радост на варненци ще има и улични представления, които ще се случват на лятната сцена на Кукления театър.

След официалното откриване на 1 октомври първият спектакъл от програмата беше „Басни по Лафонтен" на Държавен куклен театър - Бургас.

В 45-та година от своето създаване кукленият фестивал ще почете 450-годишнината от рождението на Шекспир. Два спектакъла идват с това посвещение - френско-испанската копродукция на „Aрп aн Перигор" и „Ла Мар де Марионетас" - „Дъщерята на Шекспир разказва своя сън в лятна нощ" и постановката на Държавен куклен и младежки театър - Батуми, Грузия - „Цветна мъгла на морския бряг" по мотиви от „Ромео и Жулиета".

Още един голям творец ще бъде почетен - великият малък човек Чарли Чаплин, в чест на 125-годишнината от рождението на когото Културна асоциация „Умбри-А Кончерто" и Били Брас Бенд от Перуджа, Италия, ще изнесат на сцената на Държавния куклен театър Варна филм-концерта „Чарли" с концертно изпълнение на музиката от филмите "Тихата улица" и "Авантюристът". Атрактивният музикален спектакъл ще бъде показан при връчването на наградите на 6 октомври и в последния ден на фестивала - следващият.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай