Триумф за Ламбо в Народния

Триумф за Ламбо в Народния | StandartNews.com

800 аплодираха големия актьор в "Пигмалион"

Стефан Данаилов се завърна триумфално на сцената. Големият Ламбо беше блестящ като мошеника Дулитъл в "Пигмалион" - култовия спектакъл на Леон Даниел, който не слиза повече от десетилетие от афиша на Народния. 850 аплодираха на крака професора, който преживя ренесанс в любимия си театър и заради любимата си публика. В Народния нямаше къде игла да падне - до последния ред на втори балкон беше претъпкано. Отличният актьор не пожела официална възстановителна репетиция, въпреки че беше доста притеснен - заради продължителното отсъствие, след като Мария, жената на живота му, се оттегли в рая, а после го нападнаха тукашни, земни и адски диагнози. Той обаче доказа, че беше, остава и ще бъде мъж с железен характер и несломима воля - и в понеделник вечер се развихри като хала.

"Докато му дойде редът, Стефан полегна на диванчето. В момента, в който трябваше да се включи в действието, скочи и буквално се изпъна като струна - няма болести, няма нищо. Невероятен професионалист", щастливо коментираха колегите му зад кулисите. Още на първата му поява и реплика салонът избухна в аплодисменти - така беше и до финала. Хората явно наистина бяха зажаднели за таланта и чара на Мастера - един от малкото баш артисти на родния "Бродуей". Страхотното му чувство за хумор се прояви и в смешно-тъжна автоирония. Когато Илайза, дъщерята на Дулитъл - чудесната Рени Врангова - го призова да я огледа по-добре в нейната метаморфоза от момиче на плебса в грандама, той отговори: "Как да те видя, ма?" - и така вместо да се самосъжалява заради проблемите с очите, превърна дефекта в ефект. След аплаузите и цветята от парламентарната група на БСП и от кого ли не още да разцелуват и да прегръщат Мастера се хвърлиха абсолвентите му от Академията. Всяко от момичетата му поднесе по едно цвете.

С тях бяха и второкурсниците на Здравко Митков, които участват в "Ателие" по "Зойкина квартира" - една от дипломните постановки на Ламбовия клас в НАТФИЗ, чиято премиера беше миналата седмица. Неотлъчно до Стефан Данаилов бяха племенницата му Росица Обрешкова и Сава Драгунчев, негови асистенти в Академията. Професорът ще се въздържи от още едно представление на "Пигмалион" преди рождения си ден, който е на 9 декември.

"Направо полудявам в този период", подхвърля понякога той. Но обещава да излезе отново пред публиката още в началото на следващата година - вероятно през февруари, след поредицата от дълги празници и трапези през януари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай