Топрежисьорка посвети спектакъл на децата си

Четиримата актьори за първи път играят заедно в "199". Сценографията е на Елена Шопова, музиката е на Мартин Каров

Топрежисьорка посвети спектакъл на децата си | StandartNews.com

Премиерата е във вторник вечер в театър "199"

Започнах "Великият момент на Кьоних" със зачеването на първото ми бебе, признава Василена Радева, която вече очаква второто

Известните актьори Йорданка Стефанова, Пенко Господинов и Росен Белов излизат довечера в театър "199" за премиерата на "Великият момент на Кьоних". С тях е и младата им колежка Деница Шопова. Историята е на Ян Нойман - един от най-интересните съвременни артисти в Бавария, който притежава серия от награди, а пиесите му се вписват в контекста на великия Хайнрих Хайне: "Всеки човек е Вселена и под всеки надгробен камък спи целият свят".

Режисьор е Василена Радева, която има "Аскеер", "Икар" и "Стоян Радев" за "Нордост" в Младежкия и още серия представления. Младата дама е съосновател и на нашумялото сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни".

"Отглеждах в себе си идеята за спектакъла повече от две години - паралелно със зачеването, раждането и прохождането на моето първо дете. Така че реализацията на проекта се превърна в нещо лично и лелеяно. В уютното подземие на театър "199" творихме и създавахме "Великият момент на Кьоних", докато в утробата ми расте и крепне моето второ дете. Така че звездата, под която се ражда това представление, свети от сърцевината на личния ми космос", споделя Василена, която скоро отново ще стане майка.

Господин Кьоних, около когото се въртят интригите и страстите, не може да се отърве от спомените си. Той и жена му се свалят на грандиозния купон в нощта, в който Германия празнува падането на Берлинската стена. След това в живота им настъпва семейна трагедия. Не след дълго той пък се влюбва в млада госпожица...

"Пиесата - петминутно пътуване в мислите на обикновен човек през обикновен ден от неговия обикновен живот. Защо тогава това пътешествие е толкова вълнуващо? Може би заради "великия момент", който все си мислим, че пропускаме, а всъщност ни се случва постоянно. Може би защото в миг, близък до смъртта, се взривяваме и разтърсени, се събуждаме в себе си, в своята нова Вселена. Може би защото всеки човек има поне един господин Кьоних в живота си и множество неказани, неслучени неща.

В представлението става дума за живота и смъртта, за съдбата на Вселената ни, за икономика, за история... За нашия свят с името Човек", анализира Василена.

"Голямата сила на театъра е в активирането на фантазията у зрителя - това при филмите се случва рядко. Всички ние - като човешки същества - трябва да се вглеждаме в другите. В дреболиите в живота им, в детайлите, които събрани заедно, отново правят цялото.

Всичко възниква от една дума - тя е в началото, тя е праатомът", категоричен е Ян Нойман.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай