Театър в БНР

Театър в БНР | StandartNews.com

Днес в 17 часа ще бъде предпремиерното слушане с публика на радиопиесата "Изменници в нощта" от Петър Маринков и Виктор Пасков. Трагико-комичната история, която разказва за битовия и творчески абсурд на българската интелигенция преди и след 10 ноември, ще бъде пресъздадена от Стефан Мавродиев във Второ студио на БНР. Очакванията, проблемите, недоразуменията, които бележат живота на творците, са разказани в сатиричен план, но иронията и гротеската в него са горчиви. В предпремиерата участват още Владлен Александров, Веселени Мезеклиев, Иван Петрушинов, Мая Бабурска, Росица Александрова, Теодор Елмазов, Пламен Сираков, Пламен Пеев.

Излъчването на новата пиеса е на 3 юли от 16 часа в ефира на програма "Христо Ботев". С нея се поставя началото на летния театрален сезон в едноименния ефир, за който Радиотеатърът е подготвил изключително разнообразна и богата театрална програма в четири програмни линии всеки ден.

Времето от полунощ до 1 и 30 часа е запазената марка на Радиотеатъра. От 4 юли до 8 август в този отрязък ще слушаме Шекспирови пиеси, с участието на Апостол Карамитев, Георги Черкелов, Олга Кирчева, Мила Павлова, Таня Масалитинова.

Две седмици през юли и август ще преминат под мотото "400 години след Сервантес", а остатъкът от месеца ще бъде посветен на българската класика, съхранявана във фонда на Радиотеатър и "Златния фонд" на БНР. В края на летния театрален радиосезон ще слушаме съвременна английска драма и немски класически автори - Ремарк, Дюренмат, Бьол. Освен традиционното време за радиотеатър през уикенда от началото на август до началото на септември по "Христо Ботев" се планирани още две театрални линии. Първата е всеки ден между 10 и 11 часа преди обед, за която редакторите са подбрали пиеси от български автори, сред които Никола Русев, Станислав Стратиев, Константин Илиев, Георги Господинов, Алек Попов. Във вечерната линия между 21.20 и 21.30 ще слушаме поредиците "Лични разговори" на Ингмар Бергман и "Железният светилник" на Димитър Талев.

От 1 август до 2 септември БНР ще буди децата всяка сутрин в 8 часа, за да ги отведе във вълшебния свят на театъра с радиопиесите "Царската годеница", "Приключенията на Лиско", "Магьосникът от Оз" и драматизации на приказки по Киплинг, Карел Чапек и Андерсен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай