Световна конференция за съвременни изпълнителски изкуства за 1-ви път у нас

Световна конференция за съвременни изпълнителски изкуства за 1-ви път у нас | StandartNews.com

София. Фестивалът за свободен театър ACT през октомври в София тази година ще се състои паралелно с годишната конференция на най-голямата световна професионална мрежа за съвременни изпълнителски изкуства - IETM, която за първи път ще се проведе в България, съобщават съорганизаторите й от фондациите "Арт Офис", "Бюро Култура" и "ACT".

Съкращението IETM идва от "Неформална среща на европейските театри" (Informal European Theatre Meeting), а международната конференция, организирана от 1981 г., е едно от значимите събития за театралната гилдия и културната политика.

Срещата с лайтмотив "Пространство за промяна" между 16 и 19 октомври ще доведе в София над 500 артисти, програматори на фестивали, културни мениджъри и организации от цял свят в областите на съвременния театър, цирка, танца и граничните им форми с други изкуства.

Програмата на дискусиите е насочена предимно към професионалисти, но IETM ще представи пред делегатите си 16-те български независими спектакъла от отворената за всички програма на "АСТ фестивал за свободен театър 2014", както и 8 представления на държавни и общински театри.

В IETM, която е базирана в Брюксел, членуват над 500 организации от повече от 50 страни с цел да стимулират развитието на съвременните изпълнителски изкуства, обмена на опит и добри практики. Гостите ще обсъдят устойчиви икономически модели в културния сектор, мобилността на изпълнители и проекти, количествения и качествения ефект от дейността си и връзката с публиката, както и ролята на съвременния театър за изграждане на едно по-хуманно общество.

Конференцията е отворена и за не-членове на IETM, като регистрационната такса преди 26 септември за организации от страната-домакин България е 15 евро на представител на сайта на конференцията. Членовете на IETM могат да изпратят един делегат безплатно, а всеки следващ срещу 50 евро. След 26 септември организациите от България, които не са членове на мрежата, могат да регистрират участник срещу 50 евро.

Организатори на Международна среща за съвременни изкуства IETM София от българска страна са АСТ Асоциация за свободен театър, Фондация "Бюро култура" и Фондация "Арт офис, като събитието е в подкрепа на кандидатурата на София за столица на културата 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай