Свършиха билетите за министъра на културата

Свършиха билетите за министъра на културата | StandartNews.com

Вече няма нито един свободен билет за "Ла" – спектакълът на Рашко Младенов и Косьо Цеков от ФСБ, с който министърът на културата в служебното правителство довечера празнува 70 в някогашното кино "Левски", наричащо се тук и сега Сити марк арт център. Миналата събота Рашко сподели, че е поканил на театър всички членове на кабинета "Огнян Герджиков". Самият премиер е страхотен културтрегер – той и съпругата му Светла не пропускат премиера на столичния "Бродуей". "Ла" тръгна от пловдивската Драма, така че се очаква масирано присъствие и на артисти от Града под тепетата.
Рашко е автор на текста, а аранжиментите са на Константин Цеков. Техните герои са музиканти, които живеят в старчески дом, но не са изгубили вкуса към живота, творчеството и играта.

Диалог почти няма, тъй като човекът на Косьо Цеков е онемял от скръб след смъртта на съпругата си. Той успява да извади глас от гърлото си, само когато пее. Припомнят си случки от битието, а в един момент изпълняват на четири ръце "Унгарска рапсодия" на Лист. Рашко пък подхваща "Облаче ле, бяло" на теремин - инструмент, който създава електромагнитни полета, излъчвани от двете му антени. Докато тече действието, аркашката, тоест Рашко, получава покана от телевизия за запис. Но се оказва, че го викат, за да бъде гласът, който съобщава имената на спирките в метрото. И човекът на Цеков му дава акъл: "Изпей го!". "Едва ли има изкуство с толкова разнообразие в жанра, каквото е музиката. Всичко, което излиза от човешкия глас и стотиците инструменти като организирани тонове, е музика. Класическа, оперна, фолклор, популярна, джаз и още, и още. А какво би станало, ако ги смесим? От Бах до Гершуин, от Моцарт до ФСБ. А ако ги смесим и с малко театър! Хм! На нас ни беше много забавно", са написали Косьо и Рашко. Те се познават от момчешките си години, в които ходят на уроци при една и съща учителка по пиано – Лидия Кутева. Доста по-късно Косьо Цеков се жени за поетесата Живка Шопова, първа братовчедка на Рашко Младенов – нейният баща, незабравимият композитор Михаил Шопов, е вуйчо на актуалния арт министър. Косьо днес споделя: "Не мога да се нарека актьор, но с кеф се потапям в атмосферата, в която съм израснал".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай