"Синята птица" на Мариус открива "Варненско лято"

"Синята птица" на Мариус открива "Варненско лято" | StandartNews.com

10 родни продукции събират овации край брега

Мариус открива довечера "Варненско лято" с приказно-поетичиния си спектакъл "Синята птица", в който се подвизават както звезди на Народния, така и абсолютни дебютанти. Феновете на Куркински очакват с нетърпение премиерната му за морската столица постановка, истинска феерия по френския символист Морис Метерлинк. На сцената в местния храм на Мелпомена от 18,30 часа излизат Рени Врангова, Валентин Ганев, Биляна Петринска и голяма компания от младоци.

35 заглавия ще се завъртят в 24-тото издание на международния театрален фестивал, чието лого е "Проекции на човешкото". Представленията в афиша възраждат образи, истории и послания от различни епохи - от Омир през Шекспир, Ибсен, Кафка, Маргьорит Дюрас до Станислав Стратиев, Валери Петров, Нино Харатишвили...

Другите избрани са "Лив Щайн" на Крис Шарков, "Зад канала" и Фондация "Аполония", "Оттук започва България" на Неда Соколовска и "Васил Друмев" в Шумен, "Дакота" на "трите мечки" Бахаров, Вергов, Карамазов с Александра Василева, режисирани от Владо Пенев, "Рейс" на Здравко Митков и Сатирата, "Сестри Палавееви" на Алек Попов, Деляна Манева, Елена Панайотова и Пловдив, "Жената от морето" на Армията, "Нощта на 16 януари" на Пламен Марков и театър "София", "Кавказкият тебеширен кръг" на Маргарита Младенова и Варна, "Сарабанда" на Бергман, Иван Урумов и "199". Международната селекция включва хитове от Канада, Испания, Чехия, Словения, Италия с участието на елитни артисти.

"Шоукейс" продължава да показва нови лица и форми от България, а в паралелна програма фигурират атрактивни "продукти" по специални поводи.
Финалният акорд на 11 юни ще бъде сложен от "Корабът "Нощ" на Стилиян Петров по текстове на Маргьорит Дюрас с четири уникални властелинки на жанра - Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева. През всичките дни по улиците на Варна ще има тематични зрелища.

За първи път двата фестивала "Варненско лято" - театралният и музикалният, предлагат два съвместни проекта. Концертът "Духът на една дива" с режисьор Марий Росен и със сопраното Ина Кънчева, актрисата Елена Атанасова и под акомпанимента на големия пианист Людмил Ангелов събира познавачи на 11 юни в градската галерия с посвещение на Полин Виардо, особено почитана от посветените певица и композитор от XIX век.

В конгресния център на Варна започват и сателитни прожекции на най-доброто от Метрополитън опера в Ню Йорк. На 13 юни е "Отело" на Верди с неотразимата Соня Йончева. На 6 септември ще бъде излъчена магнетичната "Мадам Бътерфлай" на оскаровия отличник Антъни Мингела ("Английският пациент").

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай