Рибарят на Куркински - 10 години в "199"

Рибарят на Куркински - 10 години в "199" | StandartNews.com

"Рибарят и неговата душа" вчера се завъртя в юбилейно представление, с което екипът и театър "199" празнуват 10 години от премиерата. Сценичната версия, постановката и музикалното оформление са на самия Мариус Куркински, художник е Петя Стойкова. Овациите на публиката, както винаги делят Владо Карамазов, Ана Пападопулу, Радена Вълканова и Велислав Панов.

"Хората сега гледат на живота като на хазартна игра. А животът не е игра. Животът е тайнство. Неговият идеал е любовта. Неговото пречистване - жертвата", казва авторът на пиесата Оскар Уайлд. Куркински също има своя теория.
"В тази приказка рибарят е всеки човек, който е на своето място, в своята лодка, в своето море.

Рибарят в своята лодка ще срещне любовта. Тя ще изплува от дълбините. Любовта ще улови рибаря или той ще я хване в мрежите си. Рибарят се влюбва в русалка - в същество от непознат, подводен свят. Така е и при нас, защото любимият човек е винаги от някаква друга, непонятна реалност", твърди Мариус. Според него всяка любов поставя ужасяващи условия - в случая тя иска душата на рибаря.

"Това е тъжната истина - това е толкова безутешното признание. Сякаш любовта знае за това изначално разделение на човека. Сякаш любовта мрази тази битка на човека със себе си. За да се слее с любовта, човекът трябва да преодолее своята двойственост, да пропъди същността си, да премахне своето минало, своите видения за бъдещето. Да остане празен, чист и цял за другия, а душата му да върви където иска".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай