21:20 ч.

24.05.17

3 мин.

0

0

0

Раздадоха наградите "Аскеер"

от редактор |

Раздадоха наградите "Аскеер"

В тържествена обстановка в театър "Българска армия" бяха раздадени наградите "Аскеер" за театрални постижения. Те се традиционно всеки месец май от 1991 г.


Театър „Сфумато" получи първи Аскеер за 2017-а – първото отличие, обявено на церемония в Театър „Българска армия" на 24 май.


Наградата за изгряваща звезда отиде у трима актьори: Боян Крачолов, Димитър Крумов и Иван Николов, за играа си в „Това НЕ Е Хамлет". Постановката на Боян Крачолов е от афиша на Театрална работилница „Сфумато", по текстове на Шекспир, Бекет, Молиер, Мигел де Сервантес, Том Стопард, Петер Вайс, Мюлер, Калдерон и др.


Следващото отличие бе първото за вечерта за Пловдивския театър, номинирани в четири категории. Ивана Папазова получи статуетката за поддържаща женска роля, за образа на Икония във „Вълци" по „Трънски разкази" от Петър Делчев, постановка на Диана Добрева.


Йордан Ръсин грабна приза в категорията „второстепенна мъжка роля" за ролята на Телегин във „Вуйчо Ваньо" от Антон П. Чехов, постановка на Григор Антонов в Театър „Възраждане".


Свила Величкова бе отличена за костюмите, създадени от нея за „Малката морска сирена" от Катрин Ан по приказката „Малката русалка" от Ханс К. Андерсен, постановка на Василена Радева в Театър „София". Минути по-късно Величкова получи и втори Аскеер – за сценографията на същия спектакъл.


Статуетката за театрална музика отиде у Петя Диманова, втори „Аскеер" за „Вълци", Драматичен театър „Н. О. Масалитинов" – Пловдив.


Едно от най-очакваните отличия на вечерта – за водеща мъжка роля – бе присъдено на Свежен Младенов, за ролята на поп Кръстьо във „Великденско вино" от Константин Илиев, постановка Весела Василева, Общински културен институт Театър „Възраждане".


Меглена Караламбова бе обявена за най-добра актриса във водеща женска роля – за образа на Майката в „Разговори с мама" по Сантяго Овес от Жорди Галсеран, постановка Венцислав Кулев, Театър 199 „Валентин Стойчев".


За режисьор на година бе определена Диана Добрева – тя получи третия „Аскеер" за спектакъла „Вълци", на Пловдивския театър.


„Аскеер" за съвременна българска драматургия бе връчен на Николай Гундеров, за пиесата „Пробен срок", постановка на Тея Сугарева в Театър 199 „Валентин Стойчев".


Отличието за най-добро представление отиде в Младежкия театър – за „Еквус" от Питър Шафър, постановка на Стайко Мурджев. За наградата излезе директорът на трупата Владимир Люцканов, който изтъкна учудването си, че определеното за най-добро представление е съставено от лоши компоненти – тоест няма номинация в нито една категория. Люцканов каза, че споделя тази своя констатация не за да се заяжда, а да отбележи парадокса, който лично той не разбира. И благодира на целия екип, създал „Еквус".


Церемонията приключи с „Аскеер" за цялостно твочество, присъден на драматурга Константин Илиев.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент