Раздадоха наградите "Аскеер"

Раздадоха наградите "Аскеер" | StandartNews.com

В тържествена обстановка в театър "Българска армия" бяха раздадени наградите "Аскеер" за театрални постижения. Те се традиционно всеки месец май от 1991 г.

Театър „Сфумато" получи първи Аскеер за 2017-а – първото отличие, обявено на церемония в Театър „Българска армия" на 24 май.

Наградата за изгряваща звезда отиде у трима актьори: Боян Крачолов, Димитър Крумов и Иван Николов, за играа си в „Това НЕ Е Хамлет". Постановката на Боян Крачолов е от афиша на Театрална работилница „Сфумато", по текстове на Шекспир, Бекет, Молиер, Мигел де Сервантес, Том Стопард, Петер Вайс, Мюлер, Калдерон и др.

Следващото отличие бе първото за вечерта за Пловдивския театър, номинирани в четири категории. Ивана Папазова получи статуетката за поддържаща женска роля, за образа на Икония във „Вълци" по „Трънски разкази" от Петър Делчев, постановка на Диана Добрева.

Йордан Ръсин грабна приза в категорията „второстепенна мъжка роля" за ролята на Телегин във „Вуйчо Ваньо" от Антон П. Чехов, постановка на Григор Антонов в Театър „Възраждане".

Свила Величкова бе отличена за костюмите, създадени от нея за „Малката морска сирена" от Катрин Ан по приказката „Малката русалка" от Ханс К. Андерсен, постановка на Василена Радева в Театър „София". Минути по-късно Величкова получи и втори Аскеер – за сценографията на същия спектакъл.

Статуетката за театрална музика отиде у Петя Диманова, втори „Аскеер" за „Вълци", Драматичен театър „Н. О. Масалитинов" – Пловдив.

Едно от най-очакваните отличия на вечерта – за водеща мъжка роля – бе присъдено на Свежен Младенов, за ролята на поп Кръстьо във „Великденско вино" от Константин Илиев, постановка Весела Василева, Общински културен институт Театър „Възраждане".

Меглена Караламбова бе обявена за най-добра актриса във водеща женска роля – за образа на Майката в „Разговори с мама" по Сантяго Овес от Жорди Галсеран, постановка Венцислав Кулев, Театър 199 „Валентин Стойчев".

За режисьор на година бе определена Диана Добрева – тя получи третия „Аскеер" за спектакъла „Вълци", на Пловдивския театър.

„Аскеер" за съвременна българска драматургия бе връчен на Николай Гундеров, за пиесата „Пробен срок", постановка на Тея Сугарева в Театър 199 „Валентин Стойчев".

Отличието за най-добро представление отиде в Младежкия театър – за „Еквус" от Питър Шафър, постановка на Стайко Мурджев. За наградата излезе директорът на трупата Владимир Люцканов, който изтъкна учудването си, че определеното за най-добро представление е съставено от лоши компоненти – тоест няма номинация в нито една категория. Люцканов каза, че споделя тази своя констатация не за да се заяжда, а да отбележи парадокса, който лично той не разбира. И благодира на целия екип, създал „Еквус".

Церемонията приключи с „Аскеер" за цялостно твочество, присъден на драматурга Константин Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай