Рашко Младенов: Театрите имат нужда от сериозни корекции

Рашко Младенов:  Театрите имат нужда от сериозни корекции | StandartNews.com

Течащият покрив на Националната библиотека, конфликтът между БНР и "Мюзикаутор" за авторските права, ревизия на харчовете и работата на министерството през последните две години са сред първите задачи на

служебният арт министър Рашко Младенов. Освен всичко това, той сподели още в "Денят започва с култура" по БНТ1, че два месеца всъщност не са малко време и действително би могъл да промени нещо. "В театрите трябва да има сериозни корекции. В системата с делегираните бюджети има недомислени и недоправени неща. Не може под един знаменател да стоят софийските театри и по-малките. В Благоевград всеки нов спектакъл събира публика за три салона. В София има постановки, които се играят с години. Разликата е огромна. Няма друга страна с 35 държавни театъра. Голяма част от тях трябва да бъдат поети от общините", беше категоричен Младенов. Той е за динамиката, за състезанието, за проектите, които са в надпревара за субсидии и е против вечния договор на артистите. Младенов припомни, че няколко висши учебни заведения бълват актьори. Той коментира, че е бил силно впечатлен от президента и разговорът, който са имали, когато Радев го е поканил да поеме поста. Младенов добави, че някои приятели са го поздравили, други - не, когато станало ясно, че се е съгласил да оглави министерството.
"Не е работата само в парите - те са според възможностите на бюджета. Проблемът е, че не се разпределят съвсем добре. И че няма държавна стратегия за култура - работи се на парче. Това е най-лошото", каза още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай