Премиера на "Забавно като патерица" с артисти с увреждания

Премиера на "Забавно като патерица" с артисти с увреждания | StandartNews.com

София. През 2010 г. Университетски театър НБУ стартира кампания „Открий театъра – Вход достъпен за хора с различни възможности". Една от целите на кампанията е развиване на инициативи и разработване на артистични проекти за работа с хора в неравностойно положение.

В първи етап Лице на кампанията беше голямата актриса и почетен професор на НБУ Цветана Манева, която е и един от инициаторите на проекта съвместно с доц. Възкресия Вихърова и гл. ас. д-р Ася Иванова. Основни партньори в тази инициатива бяха: Агенция за хората с увреждания към Министерство на труда и социалните грижи, Съюз на артистите в България и Столична община.

Вследствие на активната дейност на Университетски театър НБУ през 2013 г. бяха назначени четирима актьори по програмa " Национална програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания". Тяхната премиера като членове на екипа на УТ е спектакълът „Забавно като патерица" от Рич Орлоф, който се представя за първи път в България.

„Забавно като патерица" разбунтува стереотипите, архетипите, предразсъдъците и предположенията както към, така и сред хората с увреждания. Започвайки с невероятната история на първите заселници с увреждания в Плимут и завършвайки с приказката за Инваляшка, „Забавно като патерица" намира хумор във всичко – от представянето на хората с увреждания в популярната култура до предизвикателствата на личните взаимоотношения. Спектакълът предизвиква както буря от смях, така и топло съчувствие. Спектакълът събужда нашите възторзи и същевременно трогва и просълзява. Пиесата е представена за първи път в Ню Йорк и е отбелязана от суровите театрални критици на в. „Ню Йорк Таймс" като много талантлива и забележителна.

Премиера:

17 април, 18.30 ч. Университетски театър на НБУ
25 април 18.30 ч. Университетски театър на НБУ

Превод: доц. д-р Борис Наймушин
Хореография: гл. ас. д-р Анна Пампулова
Костюмография: Магдалена Ваклинова, Виктория Серафимова
Сценография: Георги Батилов
Асистент режисьор: Яна Стоянова

Участват: Нина Жишева, Живодар Жишев, Вероника Янакиева - Христова, Силвана Борисова, Яна Стоянова, Лорета Филипова, Марин Маринов, Георги Петров, Любомир Джустров, Иван Иванов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай