Ново чудо в 199

Йорданка Стефанова и Петя Силянова във "Фантомна болка"

Ново чудо в 199 | StandartNews.com

"Фантомна болка" е новата премиера в Театър 199 "Валентин Стойчев". Пиесата е на Елена Алексиева, чиито текстове се въртят на пълни обороти по столичните и националните сцени. Преди броени дни Яна Титова изигра за първи път "Глас" на камерната в Народния, режисирана от свекъра си Стоян Алексиев. Сега големият актьор е сред звездите в постановката на Възкресия Вихрова, която отдавна не е вадила прясна продукция за софийския Бродуей. Някога скандалната дама е поканила Йорданка Стефанова, Петя Силянова, Михаил Милчев и Николай Марков.

Във "Фантомна болка" чудото се прокрадва с невероятна крехкост и в неподозирана близост. То подрежда хора и събития в специфичен ред. На преден план излизат Спасителят, Грижата, Санитарят, Успехът, Богатството, Грехът...
Всъщност една "обикновена" жена загубва ръцете си при трудова злополука и неочаквано за себе си и всички наоколо започва да рисува. Става известна, дори може би богата - докато един ден при определени обстоятелства се случва контрачудото.

"Кой има право да страда? Отговорът изглежда очевиден: всеки. Нищо, че това универсално човешко право не е записано в нито една харта, конституция или закон. Всеобщата му достъпност превръща страданието в особен вид капитал - личен, но и обществен. Смята се, че то извисява, пречиства, облагородява и колкото повече се дължи на обективни причини, толкова по-големи морални привилегии дава. Страдащият е добър по дефиниция. Не страдат само глупаците, защото не са дорасли", казва Елена Алексиева.

Според нея най-силната фантомна болка е от липсата на страданието, което до вчера е било там. "Вероятно защото така и не намираме с какво да го заменим. Иначе това е една дори смешна пиеса. В нея има жестокост, граничеща с простащина. Тя не е елегантна. Грубичка е и директна. За мен, като неин автор, това е най-голямото достойнство", категорична е Елена, която има сума ти награди за писанията си. Сценографията е на Зарко Узунов, музиката е на Петър Дундаков, хореографията - на Анна Пампулова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай