Нов триумф за "Кредо" в Япония

Нов триумф за "Кредо" в Япония | StandartNews.com

Трупата подари "Каквото направи дядо..." на публиката във Фукушима
Нина Димитрова, Митко Несторов и Стелиан Радев обраха овациите и с "Шинел" на местния език

Театър "Кредо" за пореден път предизвика фурор в Япония. Нина Димитрова и новите й колеги - Стелиан Радев и Димитър Несторов - обиколиха триумфално Страната на изгряващото слънце със спектаклите "Шинел" по Гогол и "Каквото направи дядо..." по Андерсен. Това е седмият гастрол на актрисата там - успех, непостиган от друг български театрал досега в тази страна. За момчетата обаче е първата среща с уникалната японска публика. В продължение на месец Нина, Стенли и Митко вдигаха на крака препълнените салони в Токио, Сапоро, Фукушима и Якумо. Една от причините бе, че спектаклите се играха на японски. След усилена работа с преводачите Добринка Данчева, Фуми Осанай и Антон Андреев актьорите усвоиха само за 30 дни непознатия за тях език и удивиха японците с блестящото си изпълнение.

Турнето започна с "Шинел" в театър "Ямабико-За" в Сапоро. А премиерата на "Каквото направи дядо..." на японски бе в театъра на Фукушима в присъствието на кмета на града и нашия посланик. Представлението бе поднесено като подарък от България за гражданите на Фукушима. С този спектакъл през 2011-а "Кредо" и Театър 199 "Валентин Стойчев" направиха благотворителна кампания в подкрепа на Фукушима след трагедията по време на голямото земетресение през март същата година.

Родните звезди отпразнуваха в Токио и 150-ото юбилейно представление на пиесата по Андерсен. Тържеството споделиха колегите им от Театър "Пук", организатори на турнето на "Кредо" в Япония. Финалът на обиколката бе на Международния фестивал в Якумо. Там "Кредо" участва за втори път - залата в "Шиноми" отново не можеше да побере всички фенове.
След завръщането Нина и Стенли отпразнуваха 22-я рожден ден на "Шинел" и "Кредо" с поредното представление в "Театър 199". А после с Митко - 9-ата годишнина от премиерата на "Каквото направи дядо..."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай