Нов дует в "199"

Нов дует в "199" | StandartNews.com

Нов отличен дует обира овации в театър "199". Голямата Меглена Караламбова и достойно партниращият й Георги Къркеланов са героите в "Разговори с мама". Текстът е на Сантяго Карлос Овес - аржентински журналист, сценарист и режисьор, пристрастен към киното до последния си дъх.

В юношеските си времена работи като продавач на билети, за да гледа филмите на Трюфо, Годар, Еторе Скола, Марио Моничели. През 1967-а дебютира в седмото изкуство като асистент-режисьор на Хулио Портер ("Скандал в семейството"). Години по-късно прави своите продукции, като най-известните от тях са "Есенно слънце" (1996), "Убийство от разстояние" (1998), "Фарът" (1998), "Разговори с мама" - с гран при на Московския кинофестивал през 2004-а. Сценичната адаптация е на световния драматург Жорди Галсеран, истински фаворит на родната публика."Когато Галсеран беше в София, го запитах: "Как стигнахте до "Разговори с мама"?, той ми отговори, че това е единствената пиеса, която е писал по поръчка. Обясни, че сюжетът в първата част е изцяло на Сантяго Овес, а втората част е изцяло негова. Каза, че е преодолял известни трудности, за да сведе действащите лица само до двама - майка и син. Даже намекна, че това е изсушило донякъде историята.

Ето една от репликите на Мама:

"Старостта е привилегия, с която се сдобиваме малко късно. Единственият начин истински да се възползваме от нея е не да я държим само за себе си, а да я споделим". Тук бих заменил "привилегия" с "богатство". И тогава, според мен, на преден план излиза посланието на автора - старостта позволява на човек, макар и късно, на преклонна възраст, когато животът вече е почти изживян, да открие простите истини за съществуването. И това е голямото богатство както на старостта, така и на докосването до смъртта. Защото, както казва големият италиански поет Марио Луци: "Когато майката умре, синът се ражда втори път!", коментира режисьорът Венци Кулев. Преводът е на Нева Мичева, сценографията и костюмите са на Нина Пашова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай