Номинираха Малин Кръстев като драматург

Номинираха Малин Кръстев като драматург | StandartNews.com

Малин Кръстев получи номинация за "Аскеер" - но не поредна за актьорско майсторство, а първа за драматургия. Отличният артист е в топ три на авторите за сезона. Той ще се състезава с пиесата си "Семеен албум". Нейната премиера, естествено, беше в Младежкия театър - преди миналата Коледа. Господарят на ефира е и режисьор на спектакъла с много близките му приятели Владо Пенев и Геро, както и с чаровната Искра Донова. Малин пише "Семеен албум" през 1996-а - след като завършва ВИТИЗ в класа на професор Елена Баева и тогавашният й асистент Атанас Атанасов. През 2000 г. текстът отива на националния преглед на драмата. Кръстев остава втори, а първи е Елин Рахнев с "Боб". По това време поетът вече е в Народния и много иска "Семеен албум" да се превърне в представление от афиша на академиците. Малин обаче снима "Хайка за вълци", настава организационна суматоха и проектът не се случва. Сега Влади Люцканов, шефът на Младежкия, дава газ на Малинко. Иначе Кръстев има "Аскеер" за Кучето в "Лазарица" на великия Йордан Радичков.

Две дами влязоха във финалния тур на иначе мъжкото състезание. Елена Алексиева е в тройката с вече удостоената с "Икар" на 27 март "Мадам Мишима". Яна Борисова отказа номинацията в наградите на съюза на артистите за пиесата си "За теб",защото в спектакъла играе шефът на съсловната организация Христо Мутафчиев и имаше конфликт на интереси. Сега обаче няма проблем да очаква признание от трупата на Армията.

Кой ще получи "Аскеер" за драматургия - призът, който се присъжда за 11-и път в четвъртвековната история на Академията, ще стане ясно на 23 май във Военния театър. Тази година в гласуването не участват трима членове на постоянното жури, защото техни творби бяха в големия списък за номиниране - Елин Рахнев със "Свалячи" и "Любов", Кирил Топалов със "Забрадка на слънцето", Иван Добчев с "Книга за изгаряне" в съавторство в Георги Тенев.

Първите представления на бг пиеси през този сезон дотук са 31, като трима от авторите са съвсем новопокръстени. 23 постановки са на столичния "Бродуей", 8 - на извънсофийски сцени, а 2 - в странство. Копродукциите са 6. "46 крачки" от Орлин Дяков освен в Гюргево, има и премиера в родината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай