Ники Сотиров откри себе си в Нов театър

Ники Сотиров откри себе си в Нов театър | StandartNews.com

Ники Сотиров излиза в петък от 19 часа в Новия театър на НДК като герой на култовия драматург Петер Турини. Известният актьор е избрал най-съкровеното за себе си от пиесата "Откриването" и го е превърнал в микс от движение, пантомима, слово...

"Не съм дописвал текста, нито съм го реконструирал - само съм потърсил и открил огледалните за ума, сърцето и духа ми състояния, емоции, реплики и послания. Всички сме мечтатели. Мечтаем за изкуство. Искаме - когато изчезнем - то да остане след нас. "Откриването" е сакрална и смазваща изповед на един актьор. Защото останалото не е мълчание, а движение напред и свобода. Всички ние толкова много се нуждаем от тях", коментира Ники. Той споделя сцената с танците на Теодора Стефанова и с авторската музика на Ангел Заберски-син. Известният композитор е подготвил и седем страхотни джаз стандарта специално за блендата на Сотиров, който извисява глас на живо.

"За първи път виждам някой да пее и да играе текста едновременно", възхити се още на първата премиера Васил Петров, стар приятел на Ники.

Така многоликият жрец на Мелпомена и Талия успява отново да изненада под модерната режисура на Бойко Илиев. "Отдавна имах идея за моноспектакъл - не защото трябва да се доказвам, а защото мога да си позволя разголване на душата. Първо си представях "Записки от подземието" на Достоевски или "Дневникът на един луд" на Гогол. Но когато Бойко ми предложи текста в уникалния превод на професор Владко Мурдаров, разбрах, че това съм аз", не крие Сотиров. Публиката потъва почти във всички жанрове - "лишена" е само от кино и живопис, но те остават за следващия проект. А този е истинска демонстрация на психофизиката на Сотиров. Той репетира в хола на своята приятелка Анна Каридова и в залите на "Арабеск" с благословията на Боряна Сечанова. Големият подарък за втората премиера беше "гастролът" на
д-р Ния Сотирова - дъщерята на Ники, която работи в елитна болница в Стокхолм, а в момента специализира в Лондон. Красивата млада дама успя да промени графика си и да прелети от Острова, за да поднесе любовта си и своя букет на баща си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай