Нашумяла писателка идва в София

Нашумяла писателка идва в София | StandartNews.com

Светлана Янчева и Владо Пенев са сред звездите в новия спектакъл на Явор Гърдев
В Народния очакват Ярослава Пулинович за премиерата на "Жана"

Явор Гърдев открива сезона в Народния с "Жана" - високорейтингова творба на нашумялата Ярослава Пулинович. Академиците очакват 27-годишната авторка на хитове за едно от премиерните представления, които започват на 12 септември и ще продължат до 21-и. На 16-и постановката гастролира в Пловдив - в афиша на "Сцена на кръстопът". Ярослава досега има 11 пиеси и два киносценария. Пише първия си драматургичен текст, когато е на 17. Получава награда за дебют, а работите й са поставяни в Русия, САЩ, Полша, Англия, Естония и Украйна. Нейните истории нямат хепи енд - въпреки крехката й възраст - но не звучат гаднярски и подтискащо. Стартът на кариерата й съвпада с пренастройване на театъра в Русия - извън тежката и типична за Русия многочасова класика, в търсене на нови форми (по-доходоносни), текстове, автори.

"Вече в никакви отношения не вярвам - освен в стоково-паричните", е сред емблематичните фрази, които разкриват логиката и философията на "Жана". В ролята на властната и комбинативна бизнес дама влиза Светлана Янчева. Нейните "жертви" са Елена Телбис и Мартин Димитров - безпомощни пред икономическата и емоционална манипулация. На сцената са Владимир Пенев, Биляна Петринска, София Бобчева, Зафир Раджаб, Йосиф Шамли, Благовест Благоев. Публиката ще види и Гергана Кофарджиева - съпругата на Любен Гройс, която свещенодейства вече 60 години под прожекторите. Предишното й участие беше в театър "София" - в "Преди/След" на Иван Добчев. Сценографията и костюмите са на Татяна Димова, а музиката - на Калин Николов.

"Хубавите пиеси най-често се занимават със съдържателни и вълнуващи неща. Любовта е съдържателно и вълнуващо нещо. Толкова съдържателно и толкова вълнуващо, че когато го изгубиш, изобщо не успяваш да го прежалиш. Никога. Втурваш се да го заместваш със сходни вълнения, с работно усърдие, с постигане на успехи, с отдаване на благотворителност, със служба на обществени каузи, понякога дори с доживотно отшелничество, но онова съдържателно и вълнуващо нещо си остава в теб като тайно знание за смисъла на живота и отказва да бъде заместено. Държи те в постоянна и упорита трагическа нужда. Хората в трагическа нужда са щастливи свидетели на наличието на рай и скоропостижни мъченици на неговата загуба. Винаги разбираме тъгата им, често копнеем с копнежа им и безусловно съчувстваме на мъката им, защото тяхната участ е нашата участ."

Явор Гърдев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай