Народният закри сезона с кюфтета и баница

Народният закри сезона с кюфтета и баница | StandartNews.com

Довечера Георги Кадурин и Емануела Шкодрева играят на Четвъртия етаж последното представление от афиша преди лятната ваканция

Народният вчера закри сезона с разточително целодневно парти, щедро полято с червено и бяло вино. Милица Трайкова, която е и.д. шеф на академичната трупа се беше погрижила да осигури богата трапеза с акценти от националната кухня като кюфтета и баници. Най-отдадени на веселбата очаквано бяха най-младите, които имат честта да играят в спектаклите от афиша на първия ни театър. Повечето от тях се подвизават в премиерните постановки "Синята птица" на Мариус Куркински и "Гео" на Иван Добчев и са в постоянна еуфория от късмета си. Баш звездите на Народния логично бяха по-сдържани в купонджийските страсти - явно леко поизнервени от проточилия се за пореден път избор на нов директор.

Очаква се министерството на културата до дни да обяви дата за втория етап от процедурата - изслушване на кандидатите и коментар на техните петстранични концепции. Тримата мераклии за горещия стол са Мариус Донкин, Бойко Богданов и Григор Антонов. Хората от Народния обаче искат да предложат свой представител в журито, което трябва да избере следващия им лидер - при това на мястото на човека от Съюза на артистите. Според доста актьори и служители, подходяща за тежката роля е Албена Колева. Те я номинират с цел да парират участието на САБ в суперотговорната за бъдещето на Народния акция. Да припомним, че десетки от тях подписаха петиция за оставка на председателя на аркашките Христо Мутафчиев.

Сега отношенията между ръководството на САБ и някои профсъюзни членове от Народния са дипоматически - независимо от факта, че Мутафчиев е Стефан Стамболов в "Духът на поета", абсолютен хит на камерна сцена, а негов заместник в организацията е Валентин Танев. Тъкмо заради нежеланието си да бъдат част от САБ, внушителен брой хора от академиците са готови да направят самостоятелна синдикална организация към Федерация "Култура" на КНСБ - за да бъдат абсолютно независими от съсловната конюнктура и да взимат сами решения за професионалните си права и задължения. Така постъпиха колегите им от театър "София" и от старозагорския храм на Мелпомена "Гео Милев".

Разнообразните дебати по темите на деня се разгорещиха и около вчерашната софра, но никой от действащите лица в тях не желаеше да бъде цитиран, преди да се премине към следващото картина от драмата. Александър Морфов, главният режисьор на Народния, пък в момента е в Букурещ, където поставя "Ничия земя" по Борис Танович. Сашо е арт знаменитост в столицата на съседите, където гастролира не за първи път. Както е знайно, той хвърли оставка като предводител на академиците, но си остава техен диригент номер едно. Преди няколко седмици беше решил, че е време да подхваща нова постановка и дори беше обявил график за репетициите - макар и без заглавие за конкретна пиеса. След това обаче ги отложи.

Статистиката в края на сезона, както винаги, е в полза на академиците - над 110 000 зрители, 9 премиери, шест награди "Аскеер", три отличия "Икар", приз за Валери Йорданов на Друмевите празници. Последното представление преди лятната ваканция е довечера на Четвъртия етаж - чисто новото "Манхатън, Второ авеню" с Георги Кадурин и Емануела Шкодрева. Досега са го гледали поклонници на автентичната драматургия от различни професии и държави. Пиер Гийме, културното аташе на Франция у нас, който се оказа актьор, излизал дори в Комеди франсез, беше сред европейците, заслужено аплодирали постановката на Бойко Илиев.

Репетициите, които вървят за следващия сезон, са на "Божествата на касапите" на Ясмин Реза. Антон Угринов режисира Владо Карамазов, Юлиян Вергов, Радена Вълканова и Александра Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай