Младоци правят банка в родна комедия

Младоци правят банка в родна комедия | StandartNews.com

"Отрова за мишки: или как да си направим банка" е новата българска гангстерска комедия, която ще може да гледаме от 17 октомври.

Филмът е дебют за режисьора Константин Буров, както и за голяма част от актьорския състав. Историята разказва за четирима крадци, които натрупват значително състояние по време на хаоса след падането на комунизма в България. Богатство достатъчно, че да основат собствена банка. Преди това обаче минават през безброй перипетии - любовни, свързани с измами, бизнес с партии, заради което се налага да шият знамена.

Лентата събира четирима млади и свежи актьори, готови за приключения. Николай Йовин ще видим като Пламен, честен крадец, с принципи - не обира църкви. Влюби ли се, е завинаги. Иван Панайотов, нашумял с участието си в "Столичани в повече", е Смока - разбойник без скрупули, готов да открадне дори момичето на най-добрия си приятел. Бисер Маринов е Гудата, безскрупулен тип, който не обича да губи. Петър Генков е в образа на Черньо, който не може да чете и пише, не знае какво е компютър, но е блестящ крадец. Както си му е редът, в един уважаващ себе си филм трябва да има и красиво момиче и това е Лора Декова. Нейната героиня се вълнува най-вече от музиката.

"Златен век" за Димитър Петров и Илия Костов

Двама известни български режисьори получиха най-високото отличие на Министерството на културата. Димитър Петров и Илия Костов бяха удостоени със "Златен век" - печат на Симеон Велики. Димитър Петров е виновник за някои от класиките в киното за деца като "Таралежите се раждат без бодли", "С деца на море" и "Васко да Гама от село Рупча". Тези филми се гледат с интерес и днес, защото Петров притежава таланта и умението да анализира характера на детето и взаимоотношенията му със света на възрастните.

Илия Костов пък се е разписал под такива творби като "Мадам Бовари от Сливен", "Слънчево", "Трака-трак", спечелил "Златна пирамида" на международния филмов фестивал в Кайро, "Време за жени". Неговите интереси в сферата на документалистиката родиха творби, посветени на живота и делото на големи български индустриалци като Добри Желязков.
Любопитното е, че Илия Костов и Димитър Петров са творци от различни поколения. Но има един известен български филм, в създаването на който участват и двамата. В "Куче в чекмедже" от 1982 г. Петров е режисьор, а Костов е негов асистент.

Паганини на тромпета свири в "България"

Световноизвестният тромпетист Сергей Накаряков ще свири у нас. Паганини на тромпет, както наричат прочутия руснак, ще бъде акцентът при откриване на новия сезон на Софийска филхармония в зала "България" утре от 19 часа. Роденият в Горки 37-годишен виртуоз започва да свири на пиано, когато е на 6. Но травма на гръбначния стълб го пренасочва към тръбата. Баща му мечтае синът му да се запали по тромпета и затова самият той води заниманията му. През 1989 г. Накаряков участва в международния фестивал за класическа музика "Златната ябълка". Изпълнението му на "Венециански карнавал" от Арбан е излъчено по телевизията. Така се стига до среща с Владимир Спиваков. Тогава Сергей е едва на 12. "Той ми подари хубав, скъп инструмент и ме покани да свиря на неговия фестивал в Колмар, Франция." След това момчето започва да пътува из цяла Русия. През 1991-ва заедно с родителите си заминава за Израел, а от 1996 г. живее във Франция.

Под виртуозната палка на маестро Мартин Пантелеев утре ще чуем и пианистката от Белгия Мария Меерович и мецосопраното Дени Ху с хора "Светослав Обретенов". В залата ще прозвучат отбрани произведения от Дмитрий Шостакович - Концерт за пиано, тромпет и струнен оркестър адо минор оп.35, от Пьотр Чайковски - Вариации "Рококо" (транскрипция за тромпет и оркестър от Сергей Накаряков) и от Сергей Прокофиев - Кантата "Александър Невски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай