Мартин Иванов: Ще намерим пари за театрите

Боил Банов, Мартин Иванов и Виктор Стоянов обещаха, че за краткото време на служебния кабинет ще работят постоянно и прозрачно

Мартин Иванов: Ще намерим пари за театрите | StandartNews.com

"Театрите ще започнат сезона, но не се знае как ще го завършат. Засега недостигът е 4,6 милиона, който очаквано ще се удвои. Няма да спра да ги искам от Порожанов. Не че той гледа да не ги даде - ситуацията с бюджета и държавата е твърде сложна", коментира вчера служебният министър на културата Мартин Иванов. Историкът обаче откровено призна пред медиите, че рискът за афиша на родния Бродуей е огромен.

"Но не сме спрели плащанията към нито един театър. Никога няма да кажем на хората: Режете. Това е под достойнството им. Културата е от малкото неща, които ни карат да се чувстваме и горди, и българи", добави Иванов. За него и двамата му заместници Боил Банов и Виктор Стоянов особено важно е до 15 септември да бъде изготвен работен вариант за национална стратегия за културата.

"Не е честно да се говори за чудеса, но всяко правителство трябва да дава един процент от брутния вътрешен продукт за култура. Това също не е много, но е добра първа стъпка. Като Катон Стари ще повтарям това искане във всеки разговор - не разчитам на решение, но се надявам поне да започне обсъждане", категоричен е Иванов. Вчера той трябваше да подпише документите за обявяване на конкурс за директор на Националния филмов център. Банов пък събира информация за щетите върху паметниците на културата и чете документите около скандала с НГДЕК: къде да учат нейните възпитаници - в 13-то училище на пазара или в Модерно предградие.

"Преди есенните дъждове трябва да бъде осъществена временната консервация на археологическите находки на Ларгото. Очакваме оценката на експертите за нейната стойност", каза Иванов и добави, че министерството е готово да "отстъпи" Ларгото на столичната община, ако това се налага. Той се надява днес кабинетът да обяви за национални обекти "Шипка-Бузлуджа", бг Лувъра и НИМ, за да бъде гарантирана охраната им от МВР. Ако останалите 11 държавни музея и 29 регионални музеи и галерии бъдат обявени за национални обекти, също ще получат закрила от хората на Йордан Бакалов. Тепърва обаче ще става ясно кои са експертите в комисията, определяща какво да влезе в колекциите на нашенския Лувър.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай