Марин Янев и Ана Вълчанова с награди "Икар"

Водещият на наградите Геро, в образа на Швейк

Марин Янев и Ана Вълчанова с награди "Икар" | StandartNews.com

Марин Янев и Ана Вълчанова получиха награди "Икар" за водещи роли. Марин Янев бе отличен за ролята си на Фернар във "Вятър в тополите", а Ана Вълчанова заслужи статуетката с превъплъщението си като Майката Беатрис, в спектакъла "Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени", предава БГНЕС.

"Това не е награда за ценз, а за роля, което ме прави особено щастлив. Огромно благодаря на зрителите, защото са част от онова, което вършим! Вярвам, че те имат нужда от нас и ние от тях. Вярвам в това, защото вярата винаги върви преди човека", каза Марин Янев при награждаването.

Водещ отново беше Герасим Георгиев - Геро, който този път се превъплъти в образите на Бай Ганьо и Швейк. При връчването на награда за цялостен принос на Никола Анастасов цялата зала го аплодира бурно, а самият той каза: "Ами това е! Най-старата мечта на човека е да лети. Колко близко съм вече до нея"

На крака публиката аплодира и носителя на "Икар" за чест и достойнство Стефан Илиев. Дългогодишният председател на Съюза на артистите в България бе удостоен с наградата заради усилията, с които запазва целостта на организацията.

За поддържаща женска роля беше отличена Елена Телбис, а "Икар" за поддържаща мъжка роля получи Юлиан Вергов за ролята си в "Солунските съзаклятници". Наградата за дебют отиде при Кристияна Ценкова.

За най-добър режисьор през тази година бе обявен Марий Росен, но без статуетка не си отиде и Теди Москов. Този път той грабна наградата за най-добър спектакъл с работата си по "Каквато ти ме искаш".

"Мадам Мишима" на Елена Алексиева бе определен за най-добър драматургичен текст. Книгата "Фобии и утопии" на Ана Топалджикова пък получи наградата за най-добра критика.

Силва Бъчварова вдигна "Икар" за Индивидуално постижение в кукленото изкуство за куклите и сценографията на "Принцесата и скъсаните обувки".

Държавният куклен театър на Стара Загора си тръгна с два "Икар"-а. Кукления театър във Видин и Театър 199 спечелиха наградата на Министерството на културата за най-успешен театрален сезон.

Статуетка за най-добър съвременен танц и пърформанс получи Филип Миланов за "EXIT", а спектакълът "Траките" на ансамбъл "Чинари" грабна "Икар" за атракционно изкуство. За приноса си към развитието на цирка, дългогодишната педагогическа дейност и детския цирков спектакъл "Магнифия" Бойчо Костадинов взе наградата за цирково изкуство.

За "Златен глас" бе обявен Димитър Иванчев. Макар и да не е свикнал да се възприема като автор, статуетката за съвременна българска музика получи Васил Петров.

Като най-оригиналната авторска музика бяха отличени композициите на Христо Намлиев за "Антигона" в театър "София", за "Момо" в Младежки театър "Николай Бинев" и "Страх" в Държавен куклен театър Стара Загора.

"Икар" за сценография получиха Чавдар Гюзелев и Свила Величкова, а специалното отличие за ярка и въздействаща образност получи спектакълът "Мълчаливи предания" на Държавен куклен театър Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай