Известни български режисьори поставят на кърджалийска сцена

Известни български режисьори поставят на кърджалийска сцена  | StandartNews.com

Кърджали. Драматично куклен театър „Димитър Димов" със сцена „Кадрие Лятифова" в Кърджали започва 55-тия си сезон с амбициозна програма.

В края на февруари ще бъде вдигната завесата на две премиери, а в началото на март на още една, съобщи директорът на храма на Мелпомена в Кърджали Димо Димов.

В момента проф. Румен Рачев усилено репетира с талантливите кукленци „Театрална изложба", един спектакъл, в който картини на световноизвестни художници и български майстори ще бъдат представени с много фин хумор и въображение, като е разказана накратко историята около създаването на всяка творба и смисъла на изобразеното в нея.

Доц. Александра Хонг ще изненада публиката с музикално –танцовия спектакъл „Легенда за Ферхад и Ширин", една вечна история за любовта, писана през 19 в., в която двамата влюбени трябва да преодолеят много перипетии. В началото на март на сцената в Кърджали ще оживеят образите на вечните българи Хаджи Генчо и дядо Либен. Постановката „Българи от старо време" от Любен Каравелов е на режисьора Христо Стойчев.

В афиша за следващите месеци са включени камерната пиеса „Трилогия на изневярата" на младият режисьор Явор Бинев. С трупата ще работи и директорът на театъра Димо Димов.„Може би ще избера руската класическа пиеса „Без зестра" на Александър Островски. В постановката искам да включа целия състав на театъра, с изпълнение на цигански танци и романси", обясни Димов.

След големия успех на тандема Павел Попандов и Димитър Варадинов в „Слънчеви момчета" от Нийл Саймън през миналия сезон, двамата актьори отново ще зарадват публиката.

Ръководството на театъра е отправило покана и към Надя Асенова, която ще работи заедно кърджалийските актьори, а гост ще бъде певецът Дони. През есента в Кърджали ще пристигне и режисьорът Николай Ламбрев от Театъра на армията.

През годината ще продължи сътрудничеството на ДКТ„Димитър Димов" със сцена „Кадрие Лятифова" с български театри и театри от съседни балкански държави. Трупата ще участва във фестивалите в Бурса и Коня, а в момента кърджалийският режисьор Гълъб Бочуков поставя пиеса на Молиер в Държания театър в Анталия.

„Най- важното е, че имаме младо попълнение актьори не само в куклената формация, но в балета и драмата. Това влива нова енергия за работа. Искаме и малките, и възрастните зрители да бъдат наши партньори, защото само тогава се получава магията на истинския театър", коментира директорът на театъра Димо Димов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай