Икари за Попови от "Под прикритие"

Владо Пенев изпрати селфи на загадъчна французойка, Лили Маравиля разкри секси бедра

Икари за Попови от "Под прикритие" | StandartNews.com

Попови от "Под прикритие" взеха по един "Икар" за главна роля снощи в Народния театър. Там се случи поредната церемония, на която бяха раздадени наградите от съюза на артистите. Дори тримесечното служебно министерстване миналата година не успя да блокира главоломното актьорстване на Владимир Пенев и той спечели статуетката за своя Арпагон в "Скъперникът" на Молиер и Лилия Абаджиева в "Зад канала". "Днес, тук и сега българите сме скъперници на доброта, памет и почтени намерения", коментира Владо. А после си направи селфи със статуетката и веднага го изпрати до загадъчна французойка, с която неотдавна пресякъл пътищата си някъде из Камбоджа.

Лилия Маравиля, канещата се да се разведе с инспектор Попов съпруга в "Под прикритие", пък победи като Госпожа Министершата в едноименната пиеса на Бранислав Нушич, поставена от Недялко Делчев в театър "София". "Дано в политиката да няма хора като моята героиня - симпатична и амбициозна простакеса. Който се докопа до властта, озверява и опошлява. Да ги допускаме - това зависи от нас", беше категорична искрящата блондинка. Тя сподели, че няколко пъти е играла този мач, но определено е по-приятно в отбора на победителите. Тъкмо заради Лили се беше докарала в клубен, къс и много секси тоалет, който направи повечето мъже разногледи.

Още един чаровник от Пеневата чета грабна статуетката - Александър Кадиев, за Клеант в "Скъперникът". Всички много му се радваха, защото Сашко на Катето Евро наистина е роден, за да бъде актьор. Той разцелува статуетката, сподели, че парите не му стигат и затова работи в bTV и благодари на майка си и на гаджето си Таня. Няма никакво съмнение, че е излишно Кадиев да бъде поставян в отношения на конкуренция с другите претенденти при поддържащите роли - Атанас Атанасов в "Хората от Оз" и Малин Кръстев в "Часът на вълците". Професорът излезе да вземе приза на Яна Борисова за най-добър драматургичен текст и цитира своя Труман: "Обичам театъра - той ми осигурява мигове на амнезия за всичко онова, което ме съсипва извън него". Наско обаче добави, че и обратното е повече от важно.

За най-добра поддържаща партия с "Икар" беше удостоена Ина Добрева за "Презрението" в "Сфумато".

Шоуто се завъртя още от червения килим пред Народния, около който се бяха събрали студенти от НАТФИЗ с мераци за блясък и суета. Някои от тях по-късно се пробваха да подхванат на сцената парче на "Пинк Флойд", но Герасим Георгиев-Геро набързо ги елиминира. Посрещна гилдията с шеги и закачки. Когато започнаха аплодисментите, той изтърси: "Да не ви познавам, че да ви повярвам". Всъщност Геро, който е от малкото автентични представители на кастата "хомо луденс" на родния "Бродуей", се оказа най-големият успех на Стоян-Радевия сценарий и спектакъл. Господарят на ефира водеше, иронизираше, подскачаше, танцуваше като истински свежарски микс между Бай Ганьо, господин Пунтила и храбрия войник Швейк. Геро обаче кавалерски сподели микрофона с Мила Люцканова - внучката на Николай Люцканов, която учи занаята в академията, извади добре поставен глас. Още една наследничка излезе пред публиката - Тея Сугарева, с "Икар" за дебют. "Опитвам се да бъда достатъчно честна към хората, а не да скривам нещата, които си мисля", каза тя по повод своя "Робин" във "Възраждане".

При режисьорите шампионът очаквано се оказа Иван Добчев за "Възвишение" в пловдивския храм на Мелпомена. И тъй като той е във Франция, изпрати писмо, че дарява паричната част от признанието за изгорялата сцена под тепетата. "Не коментирам колко са парите. Не казвам, че не са 1000 лева. Само припомням, че миналата година Камен Донев и Мариус Куркински също ги дариха - но за здравния фонд на САБ", уточни Мутафчиев.

За най-добро представление беше провъзгласено "Професия лъжец" на Стефан Москов с кукловодите на Варна. "Аз съм на 54 и няма да се държа като млад режисьор, който търси мястото си. Вече съм стар. Изморен съм - от себе си, от вас, от живота", развя бруталния си хумор Теди. Според него той предлага на публиката комедия - тай като с усмивка и доброта разнищва "тъпизма на комунизма". "Третираме деликатното равновесие - дали пък не ни е по-лесно да живеем в лъжа", казва Теди.

Стефан Мавродиев, който вдигна на крака Народния заради своя "Икар" за цялостен принос, наблегна на честта на професията. "Не мога да използвам друга дума. Всъщност награждавате моето щастие - а то е работата ми. Благодаря на всички, които са участвали с мен през годините в този мой "принос", добави Маврото.

Идентичният "Икар", но за куклено изкуство, отиде при Лина Бояджиева - голямата дама, която половин век изпълняваше песничката на Сънчо от "Лека нощ, деца". Всъщност неостаряващата Лина превърна в хит и саундтрака към серията "На острова" в "На всеки километър".

Със стихотворение равносметка на изминатия път благодари Михаил Хаджиилийков за "Икар"-а за достойнство, определяно от Христо Мутафчиев.

За да докаже, че крушата не пада по-далеч нито от баща си, нито от дядо си, Ани Вълчанова накара гилдията да се усмихне през сълзи. Дъщерята на големия режисьор и Даниела, жената на Чочо Попйорданов, излязоха, за да приемат овациите за тези, които преди вечер гледаха от рая. Даде им ги Цонко Цонев, кметът на Каварна. "Дядо ми казвал: "Оно, ако е толкова лошо на оня свят, все некой щеше да се е върнал", изигра етюда Ани. И добави: "А ако някой се върне, спукана ни е работата. Значи ни остава само този живот, който толкова не харесваме", пошегува се актрисата. "И баща ми, и Чочо много обичаха този живот, живееха го яростно, обичаха жените, боготворяха децата, умираха за работата си и най-важното - влюбваха хората в себе си", добави Ани. "Чочо беше истински щастлив на две места - вкъщи и на тази сцена. Знам, че и сега е тук с нас, радва ни се и ни обича - както и ние го обичаме", сподели Даниела. Тя благодари за почетния приз от името на малката им дъщеря Катерина Попйорданова.

Цирковите артисти присъдиха "Икар" на Сашо и Алекс Койчеви, за вариететно изкуство наградиха Христо Каранджулов-Ирко - за 50-годишна творческа дейност и приноса му в илюзионното изкуство. Гилдията на актьорите от дублажа отличи със "Златен глас" Ани Василева за "Новите съседи". Двама студенти по актьорско майсторство в НАТФИЗ получиха годишните стипендии на САБ, обяви заместник-председателят му Валентин Танев. Той обаче съобщи, че тази година министерството на културата няма да връчи грамоти за най-успешен сезон на един куклен и един драматичен театър.

Надали е нарочно. Все пак майка и леля на министър Петър Стоянович са две големи актриси - Ани Бакалова и Жана Стоянович.

Берковската духова музика, "Мистерията на българските гласове", Валя Балканска и гайдарят Петър Янев доставиха истинска наслада на публиката. Сценографката Мира Каланова беше "населила" пространството с крилати бронзови ангели, а навсякъде се рееха уголемени до човешки ръст статуетки "Икар".

Мариус Донкин постави удивителната с посланието за световния ден на театъра, тази година от Брет Бейли - южноафрикански драматург, режисьор и директор на фестивали. Той не беше пропуснал нито тайните служби, нито гадостите на олигарсите, нито мъката на бедните.

Геро заключи: "Само битката дава смисъл на театъра. Иначе тази сграда ще се превърне в паметник на нечия диктатура". А студентите все пак пяха - Let it be на "Бийтълс".

 

Победителите:

- Христо Мутафчиев връчи "Икар" за чест и достойнство на Михаил Хаджиилийков

- "Икар"-ът за изключителен творчески принос на Стефан Мавродиев

- Най-добър спектакъл - "Професия Лъжец" на Стефан Москов във Варна

- Режисура: Иван Добчев за "Възвишение" по Милен Русков в Пловдив

- Водеща мъжка роля: Владимир Пенев за Арпагон в "Скъперникът" в "Зад канала".

- Водеща женска роля: Лилия Маравиля за г-жа Министершата в театър "София".

- Поддържаща мъжка роля: Александър Кадиев за Клеант в "Скъперникът", "Зад канала".

- Поддържаща женска роля: Ина Добрева за Елена в "Презрението", "Сфумато" и Exodus Art.

- Дебют: Тея Сугарева за режисурата на "Робин", Театър "Възраждане".

- Сценография: Венелин Шурелов и Елица Георгиева за "Напразни усилия на любовта", театър "София", и за "Канкун" във Варна.

- Авторска музика: Петър Дундаков за "Талантливият мистър Рипли", във Варна, за "Дисни трилър" в Пловдив.

- Майсторско техническо осъществяване: Театър "София" за "Парижката Света Богородица".

- Куклен спектакъл: "Бурята" на Столичен куклен театър.

- Индивидуално постижение в кукленото изкуство: Свила Величкова за сценографските решения на "Басни" и "Джуджето Дългоноско".

- Съвременен танц и пърформанс: Сдружение "По действителен случай" за "Тълковен речник".

- "Златен глас": Ани Василева за ролите й в "Новите съседи".

- Критически текст: Камелия Николова за книгата "Българският театър след 1989 и новата британска драма".

- Драматургичен текст: Яна Борисова за пиесата "Хората от Оз"

- Цирково изкуство: Сашо Петров Койчев и Алекс Сашов Койчев за приноса им в клоунадата и пантомимата

- Вариететно изкуство: Христо Каранджулов-Ирко за 50-годишна творческа дейност и приноса му в илюзионното изкуство.

- Съвременна българска музика: Shiny Dollsb за дебютните им авторски песни "Искам да вярвам" и "Be my lover"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай