Икари за братята Бахарови

Икари за братята Бахарови | StandartNews.com

Захари направи най-добрата главна роля на сезона, Явор е отличник в спектакъл на Теди Москов. 800 аплодираха на крака Иван Иванов 

800 аплодираха на крака Иван Иванов в Народния в международния ден на театъра. Големият актьор дойде от къщата си в Оборище, за да получи "Икар" за чест и достойнство от Съюза на артистите. Един от най-харизматичните мъже на бг киното, чиито талант няма аналог и днес - доста време, след като той се оттегли от седмото изкуство - излезе развълнуван и почти безмълвен заради явен здравословен проблем с гласните струни. "Наистина съм трогнат. Трудно говоря, затова ще ви кажа само две думи: Обичам ви, обичайте ме. Благодаря ви, благодаря ви", изрече Иван с ръка на сърцето. На видеостената се завъртяха образите, които той сътвори в 40 филма - изумително очарователен, изключително въздействащ, абсолютно неповторим. След ефектно монтирания клип за пореден път стана ясно, че чиновниците и мафията в киното носят титаничен грях - заради тях Иван се отказа от своето изкуство.
На церемонията в Народния имаше само още един съвършено неоспорим актьор с "Икар" - Захари Бахаров. Едва ли някой се е съмнявал, че той ще бъде отличен заради своя Бае Славе в "Чамкория" - моноспектакъла с режисьор Явор Гърдев в "199" по романа на Милен Русков. Всъщност това е най-добрата постановка на сезона, въпреки че официално обявената от САБ е друга: пак на Гърдев в "Зад канала" - "Пияните". Захари наистина е супер добър като Бае Славе - шофьор на омнибус от 30-те години на миналия век, в чиято съдба и емоции се оглеждат тези на България. Бахаров излезе пред публиката, след като вече беше станало ясно, че по-малкият му брат Явор е ощастливен с "Икар" за "поддържащия" Микеле в хита на Теди Москов в Русе "Редки тъпанари".
"27 март се оказа специален ден за нашата фамилия. Благодаря на така нареченото им семейство, както казва Бае Слави. Благодаря на майка ми – за цялостно творчество. Благодаря на Диана - че ме търпи с този отвратителен мустак. Благодаря на Максим Бахаров и Кая Бахарова, която освен всичко друго, има рожден ден - става на 5. Благодаря на Милен Русков, благодаря на Явор Гърдев, който буквално се претопи в този текст - малко го умеят, а още по-малко си го позволяват", беше категоричен Захари.
За главна роля при дамите победи Радина Кърджилова за Катерина в "Танцът Делхи" на Иван Вирипаев и Галин Стоев. По-щастлив от нея беше мъжът й Деян Донков, който буквално изкочи на сцената и завзе микрофона: "Благодаря на това прекрасно същество, че ме дари с другото прекрасно същество - нашия син Христо. На него пък му благодаря, че ни избра за родители", рече почти езотерично Донков, наконтен в артистичен панталон. София Бобчева взе "Икар" за Зина в „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности (Чудаци)" и за медицинската сестра в „Танцът Делхи". Четирима от „Ревизорът" на Сатирата - топ спектакъл на страхотната не само като актриса, но и като режисьор и педагог Нина Димитрова, си тръгнаха с „Икар" за дебют - Шахин Шехзен, Антоан Петров, Денис Хаят и Павел Емилов. Те пък извикаха и другите, припомняйки, че точно този занаят е екипен. "Икар" за куклено изкуство получи "Парченцето" на Бургас, а за постижение в жанра - "Авеню Q" на Столичния куклен театър.
За режисьор номер едно беше провъзгласен Галин Стоев за "Танцът Делхи". Той пристигна специално от Тулуза, където е директор на тамошния национален театър, за да приеме овациите. Съвсем очаквано Галин придаде друго измерение на церемонията, която по традиция върви непретенциозно и закачливо. В родната гилдия са малко артистите като Стоев, които търсят и налагат смисъла. След като благодари, той прочете "нещо", което открил неотдавна и решил, че си струва да го сподели.
"През Просвещението се извършва квантов скок в съзнанието на човека. Тогава за първи път той излиза от собствената си глава, за да влезе в главата на другите. Тоест - да разбере гледната точка на човека отсреща, да погледне света през неговите очи. Смисълът на културата е в това - да излезеш от собствените си мисловни конструкции и да откриеш гледната точка на опонента си. Да изпиташ емпатия, да изпиташ емоционална съпричастност. Да се научиш да съчувстваш, да се научиш да състрадаваш. Културата ни учи да прекрачваме собствените ни граници. Да осъществяваме срещи в друго пространство, което се намира над бойното поле на нашите непреодолими различия - културни, религиозни, етнически, икономически, социални. Когато тези различния станат прекалено много, прекалено шумни или прекалено големи, някой винаги започва да ги използва като повод да ни конфронтира един с друг. Тогава те се превръщат в повод за напрежение, за конфликти, за насилие - насилие към другия, към слабия, към този, който не е като нас. Към този, който не мисли като нас. И точно тук се появява културата. Тя е тази, която ни кара да мислим и да действаме не като животни, а като съзнателни индивиди, които са дарени със свободна воля. Свободната воля е свободна, само защото ни позволява доброволно да изберем това, което е противоположното на конфликта, на омразата, на глупостта, на комплекса и на страха. Културата ни учи да бъдем свободни. А сме свободни само тогава, когато се научим да зачитаме свободата на другия. Културата ни учи на търпимост. Гледайки какво се случва на обществото ни днес, мисля, че търпимостта е нещото, от което имаме огромна нужда. Именно днес, именно тук и сега. Честит празник на всички, които работят за това културата да възвърне и да запази истинския си смисъл".
Бина Харалампиева, която като директор на Малък градски театър "Зад канала" излезе, за да прибере "Икар" за "Пияните" на Явор Гърдев - постановката номер едно за сезона, го извика на сцената. "Много рядко, за да не кажа "никога", ще чуете един режисьор да се обяснява в любов на друг. Обичам те, Яворе - Малък градски театър вече е и твой дом", призна шефката на общинския храм на Мелпомена. Гърдев й върна комплимента, като не пропусна да похвали и Бахаров.
"Едно от най-големите удоволствия, които ми си случиха тази година, беше да работя с трупа - нямат пред вид щатна, а спектакло-образуваща - чудесната трупа на Малък градски театър "Зад канала". Постигнах баланса и хармонията, работейки и с един човек в "199" - изключителният солист Захари Бахаров", каза Гърдев, друг рядък автентичен интелектуалец в съсловието.
При композиторите спечели Асен Аврамов – за "Изгонването на бесовете" на Иван Добчев по Достоевски в „Сфумато". За сценография е отличен Никола Тороманов – за „Пияните" и за „Танцът Делхи". Театър „София" получи "Икар" за майсторско техническо осъществяване за „Франкенщайн".
Победители в категорията съвременен танц и пърформанс са Ива Свещарова и Вили Прагер - за Shamebox на „Брейн стор проджект" и ДНК в НДК. Призът за „Златен глас" при дамите отиде при Даниела Йорданова, озвучила Маргарет Тачър в „Желязната лейди", а при господата – при Христо Узунов за Фома в „Мутра по заместване". Васил Рокоманов получи награда за критически текст – за книгата си „История на сценографията", издание на Художествената академия. Министърът на културата Боил Банов отличи с грамоти кукления театър в Сливен и „199". Призът на Асоциацията на куклените театри-Международен съюз на куклените дейци беше връчена на режисьора Лео Капон.
Отличените за вариететно и атракционно изкуство са Калоян Павлов за спектакъла "Мистичен ритъм" и Николай Коев за "Кристал баланс". За цялостен принос в цирка "Икар" взе Васил Романов. Любомир Велев спечели за съвременна музика с албума си "Metamorphosis".
Христо Мутафчиев постави удивителната: "Преди да си отиде от този свят, председателят на Съюза на артистите Стефан Илиев каза тук от тази сцена: "Бъдете бодри, лошото е пред вас". Всички, които ме познават, са наясно, че аз няма да изрека нищо подобно. Бъдете бодри, бъдете вдъхновени - театърът ви чака".
Звездите на класиката Минчо Минчев и Николай Минчев закриха с етюд за две цигулки, с който почетоха артистите, които се преселиха в небесния театър през изминалата година - Николай Николаев, Мариана Аламанчева, Жени Филипова... Преди тях Стефан Вълдбрев и "Обичайните заподозрени" раздвижиха церемонията с хитове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай