"Хъшове" гърмят на морето

"Хъшове" гърмят на морето | StandartNews.com

Само хитове радват ценителите на "Варненско лято"

От 1 юни храмът на Мелпомена се мести във Варна. В продължение на десет дни и на няколко сцени гости и местни ще могат да видят както натрупали авторитет през годините спектакли, така и провокативни модерни пърформанси. Морската столица е домакин на 23-тото издание на международния "Варненско лято", който вече е носител на престижния лейбъл "Европейски фестивал". Мотото на събитието тази година е "Уловени силуети". Българската селекция, съставена от изтъкнатия театровед Ромео Попилиев, се движи в широк диапазон - от отличената с "Икар" и "Аскеер" "Каквато ти ме искаш" на Теди Москов до новата премиера на добилия провокативна международна слава пърформанс артист Иво Димчев. Началото на театралния маратон ще сложат емблематичните "Хъшове" на Александър Морфов, които вече навършиха 10 години на сцената на Народния театър. Още един юбилеен спектакъл ще зарадва варненци - "Контрабасът", който Валентин Ганев играе вече 15 години с небивал успех. Младежкия театър идва във Варна с пиесата си "Кухнята. "Зад канала" ще представи мюзикъла "Ритъм енд блус 2".

В селекцията се нарежда и "Антигона" -адаптация на античната трагедия от Софокъл в постановката на Иван Добчев и театър "София. Един от фокусите на българската програма е съвременната драматургия, представена от "Фантомна болка" на Елена Алексиева и поставена от Възкресия Вихърова в Театър "199". Във Варна ще се играе и "Йерма" - в пиесата на Лорка, поставена от Дияна Добрева, блести Радина Кърджилова.

Част от програмата е и гастрола на "Жана Д'Арк" на Петринел Гочев и габровският драматичен театър. Варненската трупа ще се представи с "Опасни връзки" на Стилиян Петров.

Международната селекция включва италиански, чешки, белгийски, холандски и английски театър. Лондонският национален театър ще се включи със сателитни прожекции на две от постановките си - "За мишките и хората" по Стайнбек и "Големият въпрос" от Том Стопард.

"Звездата на фестивала ще бъде италианският режисьор Пипо Делбоно, чийто спектакъл "Орхидеи" вплита личната съдба с големите събития в политиката", разказва координаторът Асен Терзиев. За осма поредна година "Варненско лято" включва и програмата "Шоукейс", този път с шест продукции, които показват новаторските развития в театралната и танцова независима сцена. Артистичен директор на фестивала е Цветана Манева, а изпълнителен директор - проф. Николай Йорданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай