Фреди и Рудолф Нуреев юбилейно във "Възраждане"

Фреди и Рудолф Нуреев юбилейно във "Възраждане" | StandartNews.com

Хитовият спектакъл на Ирина Гигова и Съни Сънински за двамата гении събира фенове за 50-и път в неделя

Феновете на "Куин" и на великия балетист Рудолф Нуреев ще гледат в неделя 50-ото представление на "Последната тайна на Фреди Меркюри" в общинския театър "Възраждане". Спектакълът на топрежисьора Съни Сънински по едноименната пиеса на Ирина Гигова се превърна в истински хит за отрицателно време. Авторката гради интригите около догадка - единствената обща снимка на Меркюри и Нуреев. Кадърът е крехкото доказателство, че между двамата може би е "имало нещо". Повечето биографи отричат връзката, но по света още шушукат, че и рокаджията, и балетистът умират един след друг от СПИН. А хипотезата тук е облечена в прекрасна художествена измислица.

Всичко започва, когато един ден в дома на божествения Нуреев звъни феноменалният Меркюри. Рокаджията моли класика да го включи в поредната лъжа от живота на двамата - да изфабрикуват кореспонденция между тях, която да бъде тиражирана след смъртта на Фреди. Спомен за влюбена жена допълва богатите на събития и емоции биографии на легендите. В кожата на Фреди влизат Свежен Младенов и Анатоли Лазаров, а Нуреев е Георги Златарев. Всичко се случва между декорите на Невяна Кавалджиева под звуците на оригиналната музика на "Куин". Трите дами са Мариана Жикич, Яна Кузова и Филипа Балдева. Фарук Булсара от иранско семейство на британска чиновническа служба и Рудолф Хамет, който е от татаро-башкирски произход, са разкрити в неочакван ракурс дори и за най-големите им почитатели. Тяхната хомосексуалност ги прави още по-уязвими.

"Докато подготвях статия за Меркюри, се натъкнах на документално разследване върху биографията и творчеството му, което го представя в напълно алтернативна светлина в сравнение с клишетата. Някои неща в тази монография са толкова шокиращо различни от всичко познато, че ме подтикнаха да ровя още и още. Разбира се, моята история е художествена измислица, каквато няма в биографиите - тя дори влиза в задочен спор с тях. Но сюжетът е изтъкан от реални факти и изказвания, прекроени и пренаредени така, че да "обслужват" измислена история. В нея Фреди е метафора на артиста. Негови снимки от младите му години ме шокираха - с одухотворено излъчване, нежни черти, нетипична красота. И после същият човек се променя до неузнаваемост: става мачо, пуска мустаци като шофьор на камион, състарява се, огрубява и загрозява. Сякаш си е изработил броня. Явно зад подобна драстична физическа промяна се крие съдбовна вътрешна трансформация. А може би просто в началото на 80-те модата се е сменила", коментира Ирина Гигова. "Сцената е онова място, в което се намират днес и Меркюри, и Нуреев - между небето и земята. Като че ли сваляме Фреди от оня свят, за да разкаже историята, да върне спомена си за концертите", допълва Съни Сънински. Той е бил привлечен от сценария, защото вокалистът на "Куин" е от личностите, за които се знае малко, а в същото се говори много. "Опасно е да бъдеш откровен. В нашия социален живот човек трудно може да бъде себе си. Непрекъснато се преследва някакъв имидж", разкрива още от философията на своята постановка Съни. В неделя той ще изненада публиката с още нещо - премиерата на първата книга от неговата поредица "Сценична версия". Тя започва именно с "Тайната на Фреди Меркюри" на Ирина Гигова и ще продължи да представя пиеси, които са готови за под прожекторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай