Фентъзи на живо

Фентъзи на живо  | StandartNews.com

Ларпът включва бойни сцени и елегантни балове
Воините са сред най-предпочитаните роли в екстремния театър

Ларпът е вид импровизиран театър. Думата идва от английската абревиатура LARP - Life Action Role Playing (Ролева игра на живо). А голямото вдъхновение за подобни пърформанси са сагите на фентъзито. Чиито фенове често решават, че би било интересно да пренесат на живо сюжети, интриги, битки. Освен това още от тийн годините всеки фентъзи фен е много по-любопитен как би изглеждал с меч и ризница, отколкото в костюма си на бала.

"Публика няма. Удоволствието остава само за участниците". Това ми обясняват двете запалена ларпърки и организаторки на авантюристичните събития Диана Овчарова и Кристиана Тошева. Двете с удоволствие пренасят магични персонажи и сюжети в реалността чрез въображението си. А идеите им продължават да достигат до много сърцати почитатели.

Действията на участниците в ларп събитията не са по определен сценарий. За рамка се ползва сюжет, по който участниците сами решават как да действат в различните ситуации. Мястото се избира според вида на играта. Понякога се провежда в бални зали, планински терени или изоставени сгради. Дамите подчертават, че мястото, на което се играе, не трябва да е населено, но да е лесно достижимо, а повечето ларпове са еднодневни. След като са готови за начало, участниците заемат местата си. Ако даден играч е например кръчмар, той отива в шатрата, която е предназначена за гостоприемница и започва да играе такъв персонаж. Ако е бойна единица, отива в лагера си. В някои от игрите има и хора, които насочват действията на играчите. Диана и Кристиана подчертават, че най-известната и предпочитана роля е тази на воина. След нея се нареждат каубоите и преследвачите. Магьосниците също са от фаворизираните образи. Когато влизаш в ролята на маг, ти имаш определени магии, които трябва да научиш, обяснява ми Диана. Понякога това са стихчета или заклинания. Може да има и други трикове, които действат като хвърлиш мек предмет или докосваш противника. Една от най-красивите роли, на които двете ларпърки са били свидетели е тази на дракон. Един от участниците се превърнал в могъщото същество,

правейки си триметрови крила, комбинирани с красив костюм

Изработил си и драконова глава-маска с ресни, за да не се вижда лицето му. За да въздейства още повече на останалите участници, които той изненадал през нощта, ентусиастът накарал негов приятел да го освети, придавайки му аура от светлина. За да стигне до този грандиозен финал, играчът изчаквал четири ларпа. Преди това играел жрец, който се грижел за яйцето на могъщото чудовище.

Кристиана признава, че предпочита да играе по-малко бойни роли. Любимо й е да бъде шеф на танцова трупа. Диана пък иска да балансира между боя и по-спокойните роли. Била е водач на боен клан, а в момента е лице на една от гилдиите. Одеждите за екстремното изживяване се правят често от съвсем обикновени дрехи. Преработват се пуловери, тениски и ризи. По-върлите фенове коват желязо и шият кожа. Други пък имат финансовата възможност да си поръчат готови дрехи от чужбина. Оръжията, идващи от фантастичните светове, са обезопасени. Често в основата си имат облицована с дунапрен тръба. Ползват се реални лъкове и арбалети, но на стрелите им се реже върхът и им се прави определена изолация. Щитовете могат да са дървени и метални, но отново се обезопасяват. Бойните правила гласят, че ако те ударят един път с оръжие по ръката, тя се води отрязана. При три удъра в областта на торса вече се считаш за мъртъв или поне обездвижен. Но играта не приключва с убийството на дадения играч. Той, както повеляват фентъзи реалностите, може да възкръсне след определено време. В играта участват и магьосници на живота, които могат да лекуват или съживяват. Най-новата, а и доста актуална спрямо случващото се в България, е ролята на банкера. Убитият участник плаща определена сума и може да бъде съживен. Някои убити се "превръщат" в демони и продължават играта от към тъмната страна. Диана признава, че един ларп не може да се размине без незабравими моменти. Дамата и до днес си спомня ролята си на куртизанка. За да убие участникът, който играел принц, трябвало да се продаде и да имитира нежни услуги в една от палатките. Имало е момент, когато техен човек е трябвало да изиграе ухапан от върколак воин. И докато се опитват да го спасят, в тъмнината около тях някой започва да ходи. След като преговарят с невидимия посетител повече от час, се оказва, че около тях е подскачала жаба. Кристиана никога няма да забрави как в местност до Асеновград, когато заедно с нейния клас се прибирали от забава, един от участниците им крещи да бягат. В последствие станало ясно, че

някаква мечка била дошла на гости в лагера

Въпросната вечер прекарали в колата...

В един от преследваческите ларпове Диана си спомня ужаса, който изпитала, виждайки костюмите на хората играещи мутанти. Сред тях с погнуса описва човека, който си сложил глава от бебешка кукла на рамото. Имало и участници, които решили да се направят на паяци. Други пък си сложили пипала на октопод.

Сред най-предпочитаните места за ларп събитията са терените на Железница и Анево Кале над Сопот. Веднъж използвали за фон на играта си и Кремиковци. Но както всяко по-динамично изживяване и ларп игрите не се разминават без инциденти. Широко известен е случаят, когато един от участниците губи далака си. 18 годишният младеж решава да тича по един стръмен склон, но въпреки падането си оцелява.

Сред някои от по-изненадващите случаи, свързани с ларп, е играта, в която кръчмарят завзема земята, за която се борят редица армии. В друг случай едно 10-годишно момиченце краде кралската хазна и си купува собствено кралство.

Игрите се организират в период минимум от месец. Планирани са два последователни ларпа за септември. Лятото е най-търсен като период, тъй като играта може да се направи за повече дни. Маниаците сега са се приготвят за пост-апокалиптичен ларп за една нощ на 16 август.

В новаторската надпревара не можем да говорим само за битки и фентъзи елементи. Съществува и "бален" вид на играта, където героите се превъплъщават в образи, подобни на класическите романи като "Гордост и предразсъдъци". Организаторките разказват за огромните костюми, маски, шалове и цилиндри, които ги пренесли в ХVIII век. Тогава действието се развивало в читалище в Божурище. Сюжетът на играта се въртял около несправедливо осъден лорд, който събирал на едно място хората, виновни за престоя му в затвора. Отмъщението му превърнало мястото в сцена от "Майстора и Маргарита", когато в балната зала нахълтали маскирани като демони ентусиасти. На въпросния бал присъствала и индийка, която шашнала всички с автентичен танц. Друг вид са мафиотските импровизирани игри, които се провеждат в заведения или апартаменти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай