Евроексперти оценяват младежки център

Евроексперти оценяват младежки център | StandartNews.com

Международният младежки център в Стара Загора кандидатства за присъждане на знак за качество от Съвета на Европа

Представители на Съвета на Европа, експерти по младежките политики, ще инспектират на място готовността на международния младежки център в Стара Загора за присъждане на знак за качество. „Това беше една от основните ни цели още, когато стартира проектът за изграждане на центъра, увери евроекспертите зам.-кметът на общината Иванка Сотирова. Тя припомни, че година преди да бъде открит миналата есен центърът вече е имал свой екип и е работел по двете най-важни направления – с рисковите младежки групи и за утвърждаване на неформалното образование. Международният младежки център има сериозната подкрепа на общината, която ще поеме неговата издръжка след приключване на проекта през 2017 г. за още 10 години, допълни Сотирова.

Евроекспертите признаха, че това е сериозен плюс в надпреварата с останалите центрове в страната. Освен в Стара Загора у нас в момента функционират още три международни младежки центъра – в Пловдив, Добрич и Враца. По правило във всяка европейска страна имало само по един такъв център, със сертификат за качество, така че 4-те наши конкуренти ще трябва да се преборят за престижната оценка на евроекспертите. Старозагорският младежки център пръв е поискал оценяване и това в известен смисъл също се смята за плюс.

„Знакът за качество не е само национален престиж и авторитет, признанието не носи директна субсидия, но с присъждането му младежкият център ще влезе в орбитата на мрежа от младежки структури с всички възможности за обмяна на добри практики и съдействие", каза изпълнителният директор на младежкия международен център в Страсбург Тина Милкани. Тя посочи, че най-важните критерии по които ще бъде оценявана работата на старозагорския младежки център са: доколко тя съответства на фундаменталните европейски ценности като върховенство на закона, спазване на човешките права и др., както и дали основните младежки дейности са подчинени на метода за неформалното образование, който дава умения и компетенции.

Евроекспертите ще оценяват старозагорския младежки център в рамките на два дни, а решението им дали заслужава знак за качество ще стане известно през октомври тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай