Боил Банов - театърът е в кръвта му

Боил Банов - театърът е в кръвта му | StandartNews.com

Боил Банов е сред шампионите в арт гилдията - от 15 години е директор на хасковския театър, чийто афиш напоследък е с най-висок рейтинг в републиката. Неслучайно той печели категорично и безапелационно конкурс след конкурс. Защото в репертоара му има всичко - от култови класики до актуални хитове. Всички откровено се натискат да работят в Хасково. Може би затова там е регистриран най-точният баланс - както интимни и арт представления, така и глобални платна, които продават. Банов е сред много малкото режисьори в родината, които не се гнусят от текстовете на съвременните бг драматурзи. Банов върна под прожекторите Петър Маринков с "Досието на една Ж". Авторът на някои от най-скандалните по родните аршини пиеси през 80-те години на миналия век се беше дистанцирал от нашенския Бродуей.

Неслучайно роденият под знака на Близнаците софиянец Боил е действително обичан - извън протокола и лицемерието в съсловието. А това е адски трудно точно в този тип градове, където има други традиции, мотивирани от носталгия по христоматийни персонажи. Цената на успеха в театър, създаден през 1926 г., сигурно е висока, защото у Банов се борят артистът и администраторът. Първият иска да създава радост за всички, без да прави сметки на пари и политически влияния, а вторият трябва да пести и да бъде в час с новините. Цензура отдавна няма, но затова пък икономическите принуди са задължителни за графика в храма на Мелпомена. Така че Боил, който на всичкото отгоре има и тапия за културолог от Софийския университет "Свети Климент Охридски", оценява постсоцдилемите с елегантна ирония. Въпреки това той е широко скроен, твърдят в Хасково. Бохем от класа, който обаче си има своите мълчаливи периоди. В тях най-добре като че ли се разбира с Мариус Куркински, който направи бляскави постановки в Хасково по Ст. Л. Костов.
Театърът е в кръвта на Боил. Не само защото докато учи във ВИТИЗ, се труди като сценичен работник в "Сълза и смях". Или заради баща си - прочутия Васил Банов. Или заради съпругата си Николета - ефектна актриса на свободна практика, която няма право да играе в поверения му колектив заради "конфликт на интереси".

Банов е абсолютен работохолик. Негови спектакли играят в София и извън нея. Той дирижира Чочо Попйорданов в последната му земна роля - "Пет жени в еднакви рокли". Служебният зам.-министър играе шах в столичния клуб "Ивис+", готов е без страх да се включи и в най-елитния турнир. Болен левскар е, но никога не влиза в излишни полемики с болния цесекар Елин Рахнев, който е драматург в Хасково. Банов-младши има някои малки грехове - маниак е на високите скорости, пада си по алфа ромео.

Дали Банов ще успее да се пребори за още пари за театрите в малкото време, в което е на "Стамболийски" 17, може само да се гадае. Проблемът е, че това не зависи от него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай